Dodik drsko izaziva Inzka: “Evo, hajde, promijeni me, hajde, majstore, promijeni me.”

0

Milorad Dodik danas je na konferenciji za medije kazao da mu visoki predstavnik Valentin Inzko ne može govoriti kakvu će politiku voditi.

“Stalno nam govore ti isti da je sastavni dio Ustava BiH Konvencija o pravima i slobodama. Njima kad nešto treba, oni to upotrijebe, a kada ne treba, oni to zloupotrijebe. Pokušavaju prodati tu priču kako je sastavni dio Ustava i konvencije. Mi Srbi ćemo ovdje voditi računa, rekli smo da nam vrate BiH koja je predviđena Dejtonom, nemamo problem s takvom BiH. Sa svakom drugom BiH imamo problem”; kazao je.

S obzirom na to da se danas sastao s Aleksandrom Vulinom, kazao je:

“Ne postoje specijalne veze vojske Srbije i Srpske. To ne postoji, ne postoji vojska RS. Postoje Oružane snage BiH, a što se tiče očuvanja na tradiciju vojske RS, tu sarađujemo i baštinimo sjećanje.”

Inzko je postavio rok za skidanje ploče sa Studentskog doma na Palama, na šta je Dodik kazao:

“Ko još vjeruje Inzku? Kome on može dati rok? Ne može ni svojoj… Gdje mu je podrška za takvo nešto? To je ona priča iz Sarajeva, jer sad dolazi, kao, nova administracija SAD-a pa se tu Inzko sad nešto… Otkud njemu nadležnosti da on mijenja politike? Gdje to piše u Dejtonu? Gdje je pročitao da on to može da uradi. To su ozbiljne diskusije, a on je neozbiljan. Radi se o jednom šeretu. Koga će on kazniti? Kakvo njegovo kažnjavanje? Što se tiče Inzka, on je smiješna figura u očekivanju političkog Sarajeva. Samo da se nešto kažnjava, sankcioniše.

Evo, ja ga izazivam da vidim šta će uraditi. Evo, hajde, promijeni mene, hajde, majstore, promijeni me.”