16.06.2024.
HomeNovostiTužilaštvo BiH: Zaprimili smo krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika

Tužilaštvo BiH: Zaprimili smo krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika

Načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović u petak, 13. avgusta, podnio je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, zbog opstrukcija odluka koje bi pomogle u gašenju požara na području ove opštine u Hercegovini.

Šabanović je protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika podnio krivičnu prijavu zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZ-a BiH, odnosno zbog nedavanja saglasnosti za angažman helikoptera za gašenje požara iznad Komadinovog vrela i visoravni Plasa-planina Čvrsnica,

“Tužilaštvo BiH dana 16.08.2021. godine zaprimilo navedenu krivičnu prijavu i ista je raspoređena u rad postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Dan ranije, u četvrtak, 12. avgusta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ukazao je „na to da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne želi dati saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH” za gašenje šumskih požara, zbog čega je tražio i angažovanje snaga Evropske unije u BiH (EUFOR) i NATO-a.

Prema Zakonu o odbrani BiH sva trojica članova Predsjedništva BiH moraju dati saglasnost za angažman resursa Oružanih snaga BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti