16.06.2024.
HomeNovostiDo sada uhapšeno deset osoba zbog napada na roditelje iz Srbije na...

Do sada uhapšeno deset osoba zbog napada na roditelje iz Srbije na Ilidži

Deset osoba je uhapšeno nakon jučerašnjeg napada na grupu roditelja iz Srbije na međunarodnom dječijem turniru u Sarajevu. Odmah sinoć uhapšene su četiri osobe, danas još šest. Državljanin Srbije, koji je izboden, dobrog je zdravstvenog stanja. Osude nemilih scena pristižu sa svih strana.

Dječiju igru i aplauze na turniru prekinule su nemile scene.

“10-15 momaka za fantomkama, isprskali su roditelje biber sprejom, suzavcem i izboli su nožem momka jednog sa Zvezdare. Priredili su nam pakao”, kazao je Anton Miladinović, roditelj djeteta iz Batajnice.

“Rekli su ‘samo smo vas Srbe čekali’. Šta god to značilo, ružno je za ovakav grad i državu da se desi, da 15 ljudi može da upropasti ovakvu manifestaciju. Djeca su bitna”, ističe, Ljubomir Vukadinović, roditelj djeteta iz Beograda.

Povrijeđenom je ukazana ljekarska pomoć i dobrog je zdravstvenog stanja. Uhapšene su četiri osobe.

”Policija je preduzela odmah sve potrebne operativne radnje ovdje na mjestu događaja, izvšila uviđajne radnje, kvalifikovali smo ovo kao nasilničko ponašanje. Kontaktirali nadležno kantonalno Tužilaštvo. Mi smo, što se tiče ovog lokaliteta i svih lokaliteta gdje se održava ovaj turnir pojačali policijske snage”, kazao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS.

Mrlju na sportski događaj ostavilo je i navijanje, uz pogrdne povike, igrača iz Splita. Uslijedile su sankcije.

”Mi ovo ne dopuštamo, tako da ta ekipa više nikada neće učestvovati u Sarajevo na našem turniru”, kazao je organizator turnira Almir Prguda.

Nakon incidenta koji se dogodio, turnir je nastavljen uz aplauze i sportsko navijanje, onako kako bi i trebao da izgleda jedan sportski događaj.

Uprkos nemilim scenama, i beogradska ekipa nastavila je turnir.

“Do tog incidenta, sve je bilo perfektno. Desilo se to što se desilo. Odlučili smo zbog djece da nastavimo turnir, poslije turnira se vraćamo za Beograd”, kazao je Ivan Stojmirović, sekretar FK Zvezdara Beograd.

A, prije odlaska posjetili su ih nadležni iz Kantona Sarajevo.

“Obišli čovjeka koji je povrijeđen, pružena mu je medicinska njega. Stigao sam ovdje sa predstavnicima kluba, došao, obratio se djeci, njihovim trenerima, uputio jedno iskreno, ljudsko izvinjenje”, kazao je Samir Avdić, ministar kulture i sporta KS.

Oštre osude nemilih scena i iz gradske uprave Sarajeva.

“Ovo je veliko razočaranje za Sarajevo, za sve Sarajke i Sarajlije. Ja kao gradonačelnica u ime svih naših građana oštro osuđujem ovo što se desilo našim prijateljima iz Beograda i našim gostima. Oni nemaju gorčinu, oni su tužni zbog svega što se dogodilo”, kazala je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Osude pristižu iz cijele Bosne i Hercegovine. Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, pozvao nadležne da što prije pronađu i kazne počinioce. Rekavši da do ovakvih incidenata ne bi trebalo dolaziti, naročito kada je riječ o dječijim, sportskim manifestacijama.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti