Divlji park preimenovao divlju svinju koja se zvala Putin: Nijedna životinja to ne zaslužuje!

0
06.04.2022, Bayern, Mehlmeisel: Der ungefähr 200kg schwere Schwarzwild-Keiler "Putin" steht in seinem Gehege im Wildpark Waldhaus Mehlmeisel. Das Schwarzwild-Keiler «Putin» soll wegen des russischen Angriff-Kriegs in der Ukraine in Kürze unbenannt werden. Per Online-Abstimmung sucht der Wildpark Waldhaus Mehlmeisel, in dem das Wildschwein lebt, einen neuen Namen. Die Abstimmung läuft bis Sonntag. Foto: Nicolas Armer/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

U divljem parku u blizini Nurnberga u Njemačkoj smještena je divlja svinja po imenu Putin za koju su vlasnici, nakon posljednjih dešavanja, odlučili da zaslužuje drugo ime.

Životinja stara četiri godine i teška 200 kilograma smještena je u divljem parku Waldhaus Mehlmeisel, a budući da je porijeklom iz Rusije, ime je baš zbog toga dobila po tamošnjem predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ipak, nakon što je situacija u Ukrajini eskalirala, vlasnik divljeg parka Eckard Mickisch odlučio je da to promijeni.

“Nijedna svinja ne zaslužuje to ime”, rekao je on, a potom nastavio: “Ono što ovaj čovjek radi je ispod svakog dostojanstva”, zaključio je Eckard.

 

Mickisch je objasnio kako je ime životinje ostavljalo negativan dojam i na posjetitelje parka.

“Tamo dolaze porodice sa djecom, smiju se, zabavljaju i odjednom se pojavljuje ‘Putin’. Iz poštovanja prema tim ljudima, to ime mora nestati”, rekao je on.

Inače, Putin je, tvrdi ekipa parka, u skladu sa svojim imenom bio lider među ostalim životinjama.

“Kada dođe do korita za hranjenje, svi se sklanjaju u stranu. Ali, on nije diktator”, objasnio je Mickish.

U biranju novog imena pomagala je i publika, a svoje prijedloge slali su putem mailova, društvenih mreža, pa čak telefonski i lično.

Eckard tvrdi da su se kao favoriti ljudi najviše isticala imena “Zelenski”, “Kličko”, i “Grobačov”, međutim oni su odlučili da ne koriste niti jedno od njih. Među njihovim prijedlozima, najviše glasova dobilo je ime Eberhofer, kako se svinja danas i zove.

Inače, iz parka su javili kako je za posjetitelje iz Ukrajine koji se tu nađu u prolazu, ulaz besplatan.