Devet BH građana koji još nisu napustili Kabul su iz Tuzle, Lukavca, Istočnog Sarajeva…

0

Devet državljana BiH koji se nalaze u Afganistanu ne mogu biti evakuisani zbog obustave svih civilnih letova, potvrdio je za “Avaz” Sakib Forić, ambasador BiH u Pakistanu koji nerezidentno pokriva Afganistan.

Radi se o bh. državljanima koji su bili zaposleni u inostranim kompanijama

Forić je na taj način potvrdio ranije pisanje “Avaza” da su bh. državljani sada ostali “zarobljeni” na aerodromu u Kabulu.

Jedan od državljana, trebao je jutros biti evakuisan, ali je sve odgođeno do daljnjeg. Radi se o bh. državljanima koji su bili zaposleni u inostranim kompanijama.

Sada je upitno kada će i kako doći u Bosnu i Hercegovinu.

 – Njima su karte kupile firme, tačnije poslodavci za koje su radili. Niko nije računao da će Kabul pasti za tri dana. Sada su oni tamo na Aerodromu u Kabulu. Brane ih američki, britanski i turski marinci. Svih naših devet državljana su na aerodromu “Hamid Karzaji” i čekaju da se situacija smiri jer su svi civilni letovi obustavljeni zbog vojnih letova ali i zbog nesigurnosti. Jedan je trebao jutros da leti s “FlyDubaijem”, ali je let suspendovan i nije ni poletio. Sada svi čekaju – kaže Forić.

Ima ih iz Sarajeva, Lukavca, Tuzle…

Otkrio nam je su iz kojih gradova su bh.državljani koji se nalaze u Afganistanu.

 – Ima ih iz Sarajeva, Lukavca, Tuzle, Istočnog Sarajeva. Dvojica su iz Istočnog Sarajeva, trojica iz Lukavca. Svi rade za strane firme koje su im i kupili karte a ne Ministarstvo vanjskih poslova BiH – kaže Forić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here