27.05.2024.
HomeNovostiDevet BH građana koji još nisu napustili Kabul su iz Tuzle, Lukavca,...

Devet BH građana koji još nisu napustili Kabul su iz Tuzle, Lukavca, Istočnog Sarajeva…

Devet državljana BiH koji se nalaze u Afganistanu ne mogu biti evakuisani zbog obustave svih civilnih letova, potvrdio je za “Avaz” Sakib Forić, ambasador BiH u Pakistanu koji nerezidentno pokriva Afganistan.

Radi se o bh. državljanima koji su bili zaposleni u inostranim kompanijama

Forić je na taj način potvrdio ranije pisanje “Avaza” da su bh. državljani sada ostali “zarobljeni” na aerodromu u Kabulu.

Jedan od državljana, trebao je jutros biti evakuisan, ali je sve odgođeno do daljnjeg. Radi se o bh. državljanima koji su bili zaposleni u inostranim kompanijama.

Sada je upitno kada će i kako doći u Bosnu i Hercegovinu.

 – Njima su karte kupile firme, tačnije poslodavci za koje su radili. Niko nije računao da će Kabul pasti za tri dana. Sada su oni tamo na Aerodromu u Kabulu. Brane ih američki, britanski i turski marinci. Svih naših devet državljana su na aerodromu “Hamid Karzaji” i čekaju da se situacija smiri jer su svi civilni letovi obustavljeni zbog vojnih letova ali i zbog nesigurnosti. Jedan je trebao jutros da leti s “FlyDubaijem”, ali je let suspendovan i nije ni poletio. Sada svi čekaju – kaže Forić.

Ima ih iz Sarajeva, Lukavca, Tuzle…

Otkrio nam je su iz kojih gradova su bh.državljani koji se nalaze u Afganistanu.

 – Ima ih iz Sarajeva, Lukavca, Tuzle, Istočnog Sarajeva. Dvojica su iz Istočnog Sarajeva, trojica iz Lukavca. Svi rade za strane firme koje su im i kupili karte a ne Ministarstvo vanjskih poslova BiH – kaže Forić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti