12.06.2024.
HomeNovostiDa li Delta varijanta virusa ubrzava obolijevanje mladih?

Da li Delta varijanta virusa ubrzava obolijevanje mladih?

Mnogi američki doktori kažu da nevakcinisani 20-godišnjaci i 30-godišnjaci sve brže i sve ozbiljnije obolijevaju od COVID19 infekcije. Ovo su podaci iz prakse, ali još nedostaje naučno istraživanje o tome.

 

Kako piše New York Times nedavno je 28-godišnji pacijent preminuo od virusa u bolnici u Springfieldu, SAD. Prošle sedmice, 21-godišnji student je primljen na intenzivno liječenje. Mnogi pacijenti koji trenutno stižu u bolnice zbog virusa ne samo da nisu vakcinisani, već su i dosta mlađi od 50 godina, a posebno je velika razlika njihovog prethodnog zdravstevnog stanja od stanja krhkih, starijih pacijenata, uobičajenih prilikom prethodnog talasa virusa prošle godine.

Mladi bez ijednog uobičajnog faktora rizika za teške oblike bolesti, kao što su pretilost ili dijabetes, stižu u hitnu, teško bolesni. Nije sasvim jasno zbog čega su toliko bolesni.

Manje od polovine mladih Amerikanaca nevakcinisano

Od nedjelje, više od 80% građana Amerike od 65 do 74 godine je vakcinisano, dok je manje od 50% građana od 18 do 39 godina vakcinisano.

Vakcine su snažno učinkovite protiv razvijanja teških bolesti i smrti nakon infekcije bilo kojim sojem, uključujući Deltu.

Većina hospitalizovanih pacijenata širom Amerike, oko 97%, su nevakcinisani.

‘Ovo može biti zbog našeg ponašanja – činjenice da sada otvaramo sve, a na većini mjesta niko ne nosi maske, što je drugačije od onog kako smo živjeli prije godinu ili 15,16 mjeseci’, izjavio je za New York Times dr. Adam Ratner, profesor pedijatrije i mikrobiolog.

Donald McAvoy, 33-godišnji bodibilder koji upravalja teretanom nije primio vakcinu jer je mislio da virus napada samo starije ljude sa zdravstvenim problemima. Ali krajem juna počeo mu je curiti nos, što je pripisao prehladi ili alergijama. Njegova djevojka je insistirala da ode uraditi covid test. Test je bio pozitivan te je poslan kući sa malim uređajem zvanim pulsni oksimetar koji je trebao pratiti njegov nivo kisika u krvi.

U nekoliko dana stanje mu se pogoršalo te se srušio na pod spavaće sobe. Nivo kisika u krvi je bio pri dnu, 56. Normalno očitanje je 95 ili više. U bolnici je stavljen na kisik i primljen na odjel intenzivne njege gdje je proveo 11 dana. Preživio je muku, opisavši je kao ‘najstrašniju stvar kroz koju je ikada prošao, ne samo fizički već i mentalno.’ Doktor mu je rekao da je zaražen Delta sojem. Otpušten je 8.jula, privezan za spremnik kisika. Izgubio je 12 kilograma te je upozoren da će biti potrebno oko 4 do 6 sedmica odmora i respiratorne terapije kako bi se mogao vratiti na posao.

On se boji da bi moglo potrajati duže. Ali bez prihoda više od mjesec dana, zaostao je u plaćanju režija, a medicinski troškovi koji nisu pokriveni njegovim zdravstvenim osiguranjem se gomilaju. Od tada poziva sve svoje prijatelje i porodicu da nose maske i budu imunizirani.

‘Virus ne diskriminiše’, rekao je u svojoj ispovijesti za New York Times.

Doktori u intenzivnim jedinicama američkih bolnica zbunjeni

U premilinarnom istraživanju objavljenom na internetu koje još nije recenzirano, kanadski istraživači su otkrili da je rizik od prijema na intenzivnu njegu gotovo 4 puta veći kod pacijenata sa Delta sojem, u usporedbi sa pacijentima zaraženim drugim sojevima. Pacijenti sa Delta sojem imaju dvostruko veći rizik za hospitalizaciju ili smrt.

‘Mislim da još nema dobrih dokaza o tome uzrokuje li ozbiljniju bolest’, kazao je o varijanti Delta dr. Adam Ratner, profesor pedijatrije i mikrobiologije.

Dodaje da ovo može biti kombinacija činjenice ‘otvaranja’, a na nekim mjestima širom je sve ‘otvoreno’ i nema maski, što se razlikuje od perioda prije godinu dana.

No, nedavno je varijanta Delta ponudila niz neugodnih iznenađenja naučnicima, a pitanja o virulentnosti i sposobnosti varijante da izazove teže bolesti postaju nova hitnost.

Nešto u vezi s ovim virusom je drugačije u ovoj dobnoj grupi’, riječi su dr. Catherine O’Neal, glavne doktorice u jednom američkom regionalnom medicinskom centru. ‘Uvijek smo viđali neke ljude za koje smo rekli – zašto ih je ovo, dovraga, dohvatilo? Ali to je bilo rijetko. Sada to vidimo češće. Mislim da je to novi Covid’, dodala je.

Podsjetimo da je interni, nerecenzirani dokument Centra za prevenciju i kontrolu bolesti , koji je prošle sedmice prvi objavio The New York Times, opisao varijantu Delta kao zaraznu poput vodenih ospica i rekao da ‘može uzrokovati ozbiljniju bolest od alfa ili sojeva predaka’.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti