16.04.2024.
HomeNovostiĐavo se uvijek krije u detalju: Dodik od NSRS-a sakrio ključne odredbe,...

Đavo se uvijek krije u detalju: Dodik od NSRS-a sakrio ključne odredbe, ANP se pominje u dokumentu

Milorad Dodik obmanuo je Narodnu skupštinu Republike Srpske. Naime, srpski član Predsjedništva BiH poslanicima u NSRS-u  dostavio je samo dio Programa reformi koji će u narednim danima biti upućen u NATO. Originalni dokument koji je u posjedu redakcije Žurnala pisan je na engleskom jeziku i sadrži 53 stranice, dok dokument dostavljen NSRS-u ima svega21 stranicu. Žurnal ekskluzivno objavljuje kompletan dokument, tj. potpisanu englesku verziju koja je danas, u 16 sati dostavljena u sjedište NATO-a u Briselu.

U originalnoj verziji termin “Annual National Programme” ili skraćeno ANP pominje se najmanje dva puta. ANP je, zapravo, Godišnji nacionalni program i on se prvi put u ovom dokumentu pominje na stranici broj 5.  

“U decembru 2018. godine Sjevernoatlantsko vijeće je izrazilo je spremnost da prihvatiti Godišnji nacionalni program /ANP/  Bosne i Hercegovine”, navedeno je u dokumentu kojeg je usvojilo Predsjedništvo BiH.

Dalje se navodi da se BiH zalaže za poboljšanje odnosa s NATO-om, “ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu”. Ipak, na istoj stranici navedeno je da su “sve aktivnosti usklađene sa ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH”. Posjećamo, ove institucije već su usvojile zakone i odluke prema kojima je krajnji cilj Bosne i Hercegovine članstvo u NATO-u.

Nadalje, u dokumentu koji nije dostavljen Narodnoj skupštini RS-a, detaljno je pojašnjeno gdje će biti smješten centralni registar NATO-a za BiH, a u istom pasusu se navode samo državne institucije, kao i državne policijske agencije i Obavještajno sigurnosna agencija BiH. Nijedna entitetska institucija nije navedena u originalnom dokumentu koji je danas u 16 sati predat centrali NATO-a  u Briselu.

U ovom dokumentu primjetno je nekoliko navoda koji predstavljaju dodatni iskorak u saradnji sa NATO-om, naročito dio koji se odnosi na segment odbrane. U uvodnoj rečenici dokumenta, tako, piše da je “odnos BiH i NATO-a ima kontinuitet rasta kroz različite programe i mehanizme saradnje u kojima Bosna i Hercegovina učestvuje”. Jedan od tih mehanizama je učešće u MAP-u. Nadalje, u dokumentu je navedeno da je podnošenje Programa reformi, zapravo, početak implementacije reforme odbrane, odnosno odluke i zaključka kojeg je usvojilo Predsjedništvo BIH. Dakle, usvajanjem Programa reformi BiH otklonjene su sve prepreke za nesmetanu implementaciju reforme odbrane BiH, što je preduslov za članstvo u NATO-u.

PIŠE: Avdo Avdić, Žurnal.info

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti