Današnji napad autom na pješake u Triru izvršio je Nijemac, bio je pijan i ubio 5 ljudi, a desetine povrijedio

0

Njemačka policija potvrdila je da su broj mrtvih nakon napada u Triru popeo na pet, a nakon što je danas poslijepodne u tom gradu vozač terencem uletio u pješačku zonu.

Najmlađa žrtva imala je devet mjeseci, a najstarija 73 godine.Na desetine osoba je povrijeđeno.

Zbog napada je uhapšen 51-godišnji Nijemac, a motiv napada još nije poznat. Policija je objavila da je u trenutku napada bio pijan te da je zadnjih nekoliko dana živio u automobilu.

On je živio u predgrađu Trira, a njegova bivša komšinica kazala je za Focus.de da je bio pristojan sa svima.

– Ali sam ga znala čuti kako viče i svađa se. Nagle je naravi – kazala je.

Tužilac Peter Fricen (Fritzen) kazao je da se čini da napadač ima psihičkih problema.- Prve indikacije “sugeriraju da su psihijatrijski problemi možda igrali ulogu”. Tužioci razmatraju zahtjev da se smjesti na psihijatrijsku njegu – dodao je Fricen, prenosi AFP.

Ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Porajnje Falačke Roger Levenc (Lewentz) kazao je da je vozač svjesno htio ubiti što više osoba jer se pokazalo da je vozio krivudavom linijom.

Vozač automobila je odmah nakon djela uhapšen te se nalazi na ispitivanju, a protiv njega se vodi istraga zbog peterostrukog ubojstva i nanošenja teških tjelesnih povreda.

– Nema nikakvih naznaka da bi se moglo raditi o terorističkom napadu ili djelu s vjerskom ili političkom pozadinom – rekao je državni tužilac.

Na Twitteru je objavljen snimak hapšenja napadača koji se tome žestoko opirao.