01.03.2024.
HomeSportDanas se navršila godina od smrti Sakiba Malkočevića Soka

Danas se navršila godina od smrti Sakiba Malkočevića Soka

Prošla je godina od prerane smrti legendarnog nogometaša i trenera Slobode i najuspješnijeg selektora jedne omladinske selekcije BiH, Sakiba Malkočevića Soka.

Od jutros je njegov mezar ponovo mjesto okupljanja. Supruga Biljana i kćerka Irma suzama su zalijevale spomenik s cvijećem. Starija kćerka Mirna zbog bolesti nije mogla doći na očev mezar u Lipnici, ali doći će…

Porodica je na mezarju stalno, od smrti naovamo, skoro svaki vikend. Traže utjehu koju je teško pronaći, ako je uopće moguće.

Tišina se spustila nad mezarjem i kada su došli odati poštu članovi Škole fudbala OFK Tuzla, na čelu sa trenerom Denisom Sadikovićem. Tišina koja govori sama za sebe

Kao da je bilo jučer kada je Sok ispraćen od porodice, rodbine, prijatelja, bivših suigrača, kolega trenera.

Nekadašnji selektor kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sakib Malkočević preminuo je 24. oktobra 2020. godine u 55. godini, nakon duge i teške bolesti.

Malkočević je rođen 25. januara 1965. godine u Tuzli. Kao igrač cijelu karijeru proveo je u Slobodi, a u trenerske vode uplovio je 2003. godine.

Kao trener Slobode dva puta je učestvovao u Intertoto kupu i jednom u Kupu UEFA, dok je 2011. godine s juniorima Slobode osvojio titulu prvaka BiH.

Malkočević je potom preuzeo katedsku reprezentaciju BiH koju je u tri navrata odveo na Evropsko prvenstvo. Najuspješniji je selektor omladinskih selekcija BiH, jedan od najuspješnijih trenera Slobode uopće.

Vrijeme zaista leti, ali ostaju uspomene na sjajnog čovjeka i sportistu, koji je zadužio sve koji su ga poznavali: dobrotom, smirenošću, taktom, nogometnim znanjem, ljubavlju…

Nema sumnje, danas će dan sjećanja na legendu obilježiti i mnogi prijatelji kod Ćase, Rule, Fuki, Nerko, Denis i mnogi drugi koji su dio života proveli u prijateljstvu sa neponovljivim Sokom.

Nedostaje svima. I zbog toga ćemo vječito biti tužni. I siromašniji za jednu prerano “uspavanu” ljudsku gromadu. Godina je prošla, ali zaboravu mjesta nema. Počivao u miru Božjem, dragi Sok!

Autor: Miroslav PETROVIĆ

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti