19.06.2024.
HomeNovostiDan Tuzle i nastavak borbe za oslobođenje Tuzle od totalitarne vladavine SDP-a

Dan Tuzle i nastavak borbe za oslobođenje Tuzle od totalitarne vladavine SDP-a

Dan oslobođenja Tuzle, 2. oktobar 1943. godine, zapisan je zlatnim slovima u antifašističkim analima i arhivama pobjednika u Drugom svjetskom ratu, jer je Tuzla tada bila najveći oslobođeni grad u porobljenoj Evropi.

Tuzla je i dalje u obavezi borbe za oslobođenje od totalitarne vlasti SDP-a i radikalne i nedemokratske vladavine Jasmina Imamovića, jer su anticivilizacijskom vladavinom negirali i tekovine antifašističke internacionale a samo formalno podržavaju antifašizam radi osvajanja glasova antifašističkih birača. U toku i nakon agresije na BiH 1992. – 1995. godine skidali su antifašistička obilježja, ukinuli obilježavanje 2. oktobra kao Dana Tuzle i imenovali ulice u čast Hitlerovih sluga koji su osuđeni na smrt zbog fašističkih zločina. SDP je natjeran da ukine zloglasne fašističke ulice nakon višemjesečne borbe vijećnika BOSS-a Mirnesa Ajanovića u tada Općinskom vijeću Tuzla, koji je aktivno učestvovao u vraćanju obilježavanja 2. oktobra kao Dana Tuzle i antifašističkih obilježja u Tuzli, pa i postavljanjem, nakon agresije na BiH, prve biste međunarodnom simbolu otpora fašizmu – Titu, na Memorijalnom kompleksu Slana banja u Tuzli, za šta je vijećnik Mirnes Ajanović morao ponovo voditi dugotrajnu borbu jer SDP-ova vlast nije dozvoljavala izdavanje potrebnih dozvola za gradnju spomenika Titu.

U povodu 80-te godišnjice oslobođenja Tuzle podsjećamo da je 2. oktobra 2013. godine u izdavaštvu BOSS-a u okviru zvaničnog obilježavanja Dana Tuzle promovisana fotomonografija: Tuzla u Drugom svjetskom ratu – 70 godina od oslobođenja, u kojoj je, između ostalog naznačeno: “Ova fotomonografija je nastala povodom 70 godina od prvog oslobođenja Tuzle s namjerom da u najkraćem memorira antifašističku historiju Tuzle iz Drugog svjetskog rata, a prije svega je namijenjena generacijama koje tek prispijevaju u historiju. Ima razloga da i sami nalazimo načina adekvatnog prezentiranja istine, odnosno onih historijskih činjenica koje su dostupne i neupitne, posebno kada se radi o datumu koji je postao simbol pravedne borbe za slobodu i pobjedu dobra nad zlom i mržnjom”, istakao je, između ostalog, Mirnes Ajanović u predgovoru fotomonografije, koja je napisana u slavu antifašističke prošlosti Tuzle, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti