23.06.2024.
HomeSvijetDan nakon što je uragan poharao jug Češke: Stotine povrijeđenih, razrušena sela,...

Dan nakon što je uragan poharao jug Češke: Stotine povrijeđenih, razrušena sela, prekid saobraćaja

U jakom neveremenu koje je u četvrtak uvečer pogodilo region Južnu Moravsku u Češkoj, prema posljednjim informacijama povrijeđeno je 150 osoba, jedan autobus se prevrnuo, a saobraćaj na auto-putu D2 je zaustavljen.

U regionu Južna Moravska usljed jakog vjetra došlo je do prevrtanja autobusa i tom prilikom četiri osobe su povrijeđene.

Cesta D2 kod Breclava je zbog jakog nevremena neprohodna u oba smjera.

U lokalnim bolnicama već se nalaze desetine građana koje su se našle na udaru tornada. Veliki broj povrijeđenih stiže i privatnim vozilima.

Vatrogasci su zbog posljedica jakog nevremena proglasili stanje opasnosti trećeg stepena, izjavila je policija.

-Pomažu nam spasioci iz regiona Zlin, Olomouc, Pardubice i Visočina, ali i iz Slovačke, a do nas lete dva helikoptera iz Austrije. Plan je da ćemo predati pacijente na velikom parkiralištu na autoputu D2 – rekla je portparolka spasilačke službe Hedvika Kropačkova.

Kolona vozila na D2 kreće na 44. kilometru u pravcu Bratislave i sa 56. kilometra u pravcu Brna. Na licu mjesta su pali stubovi, spasilačke službe ne mogu tamo da dođu. Tim za hitne slučajeve krenuo je prema D2, rekao je ministar saobraćaja Karel Havliček.

Operativni centar južnomoravskih vatrogasaca također se suočava sa ekstremnom navalom hitnih poziva zbog vremenskih prilika. Prioritet se daje slučajevima koji ugrožavaju zdravlje ljudi.

-Trenutno imamo 230 događaja ovde. Intervenišemo prvenstveno tamo gdje je zdravlje ljudi ugroženo – rekao je Jaroslav Mikoška, portparol južnomoravskih vatrogasaca, za iDNES.cz.

Južnomoravska regija proglasila je stanje opasnosti za regije Břeclav i Hodonín. O tome su javnost obavijestili predsjednik Jan Grolich i ministar unutarnjih poslova Jan Hamáček.

Ministar Havlíček objavio je da je preko 121.000 kućanstava bez struje. Nije moguće sada krenuti s popravcima nego će se s time krenuti u 7 ujutro, dodao je.

Policija je objavila da su pogođene općine zatvorene, a kao razlog su naveli i curanja plina. Zamolili su članove obitelji onih u pogođenim područjima da ih informiraju koliko god mogu.

Autocesta D2 u smjeru Slovačke oko ponoći je potpuno zatvorena, koristi se samo za prolazak hitnih službi. Konvoj spasilačkih službi krenuo je nešto prije ponoći iz Praga.

Snimke i fotografije s društvenih mreža pokazuju kuće i crkve bez krovova, razbijene prozore, ali i objekte koji su potpuno uništeni, srušena stabla i uništene automobile.

Južnomoravski vatrogasci su imali preko 300 poziva u sat vremena.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti