22.07.2024.
HomeNovostiČuveni profesor kritikovao odbojkašice Srbije: Slavite uz nacionalističko smeće

Čuveni profesor kritikovao odbojkašice Srbije: Slavite uz nacionalističko smeće

Florian Bieber, stručnjak za Balkan i profesor na univerzitetu u Grazu, oštro je kritikovao srbijanske odbojkašice koje su tokom proslave titule prvaka svijeta pjevale stihove koji su prema njegovom mišljenju nacionalistički.

Odbojkašice Srbije odbranile su titulu prvakinja svijeta nakon što su u finalu pobijedile Brazil sa 3:0 u setovima (26:24, 25:22, 25:17), a u Beogradu im je priređen sjajan doček.

Poznati analitičar koji je stručnjak za Balkan objavio je snimak srbijanskih odbojkašica dok proslavljaju titulu uz pjesmu “Veseli se srpski rode”.

“Kad slavite sportsku pobjedu nacionalističkim smećem”, napisao je Bieber, koji je dodao da nije jasno da li je publika počela da pjeva tu pjesmu ili odbojkašice, ali da mu je problem što se sportski uspjeh slavi pjesmom koja je nacionalistička i fokusira se na Kosovo na taj način.

Podsjetimo, Vlada Republike Srbije donijela je rješenje o dodijeli novčanih nagrada, u visini od po 30.000 eura, glavnom treneru i članicama odbojkaške reprezentacije Srbije, za osvojenu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu.

Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti