24.07.2024.
HomeNovostiKoliki je javni dug Bosne i Hercegovine

Koliki je javni dug Bosne i Hercegovine

Bosnu i Hercegovinu dogodine čeka novo zaduživanje. Projekcije su kako ćemo se zadužiti znatno manje od Hrvatske, te ćemo uz Sloveniju imati najmanje potrebe za novim kreditima. Međutim, javni dug BiH na kraju prošle godine iznosio je 12,8 milijardi maraka.

Javni dug BiH raste iz godine u godinu, pa ako se uporede podaci za prošlu u odnosu na godinu ranije povećan za gotovo 625 miliona maraka i učešće javnog duga u BDP-u je iznosilo skoro 35 procenata. Stručnjaci navode da je nemoguće, posebno kad malih ekonomija sve današnje izazove prevazići bez novih zaduživanja, samo je bitno da novac koji se dobije dalje uloži u nove investicije kako bi kroz povećanje BDP-a lakše vraćali dospjele kredite.

ALEKSANDAR LjUBOJA, ekonomista

“Ono što se kod nas očekuje jeste da se poveća kreditno zaduženje, nemamo toliko jaku ekonimiju koja bi mogla sama da nosi u ovom volumenu u BDP-u da se ne zadužuje, ako to rade velike ekonomije, moramo i mi, prestižu nas događaji.”

BiH kao država zbog komplikovanog sistema manje poseže sa kreditima, dok to više samostalno rade entiteti, pa je tako RS trenutno zaduženija od FBiH.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar

“Mana je da očigledno nemamo tu razvojnu komponentu naših ekonomskih politika. Bitno je naglasiti da ne postoji problem prezaduženosti bar kada je u pitanju država BiH.”

Sudeći po dosadašnjim mjerama teško da nova zaduženja mogu biti dobra po građane, posebno ako se uzme u obzir da su budžeti zbog enormnog rasta cijena po osnovu akciza i PDV-a ove godine bili stabilni, ali efekti krize nisu ublaženi. Stručnjaci prognoziraju da će BiH, ali i neke druge zemlje regiona osjetiti jači udarac na cijene zaduživanja prevashodno zbog slabije ekonomske aktivnosti i javnih troškova vezanih uz visoku cijenu energenata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti