20.07.2024.
HomeUncategorizedCuri sve više detalja o kćeri Putinovog ideologa Dugina: Njezino ubojstvo postaje...

Curi sve više detalja o kćeri Putinovog ideologa Dugina: Njezino ubojstvo postaje ‘top prioritet‘ Kremlja

Automobil 30-godišnje Darije Dugine, Toyota Land Cruiser Prado, eksplodirao je zbog podmetnute eksplozivne naprave, u vožnji na otvorenoj cesti nedaleko od podmoskovskog sela Boljšije Vjazjomi, pišu ruski mediji, a istragu je osobno preuzeo jedan od najbližih Putinovih suradnika i šef Istražnog odbora (Sledstvenog komiteta) Aleksandar Bastrikin, pretpostavlja se, na izravno traženje samog ruskog predsjednika.

To ovom nesretnom, kontroverznom i misterioznom slučaju daje posebnu težinu i očito je “top-prioritet” Kremlja. Naime, prokremaljski mediji navode da je, zapravo, cilj napada bio sam Aleksandar Dugin, mračni ideolog Putinove “obnove ruskog carstva”, čije su ideje i bile “politička platforma” za agresiju na Ukrajinu koji je, “u zadnji trenutak”, odlučio prijeći u drugi automobil. Ruski nacionalistički mediji navode i teorije urote, jer je, kažu, Darija uz oca sudjelovala na “domoljubnom okupljanju ‘Tradicija‘”, a njihovi nastupi nisu se, kažu, “oglašavali u javnosti”.

Bukvica elitama

Istraga o okolnostima nesreće nije ni počela, a većina ruskih medija i vodećih proputinovskih analitičara za atentat su optužili “teroristički režim u Kijevu”, odnosno da iza svega stoje “zapadne službe” koje su se, za likvidaciju, “poslužile ukrajinskim rukama”. U Kijevu su odbacili te optužbe.

No, pojavljuju se i maglovite verzije o nekim “kriminalnim obračunima”, “osobnim osvetama”, a ne treba zaboraviti ni “dugu ruku ruskih službi”, pogotovo jer je Aleksandar Dugin, za kojeg će se reći da je Putinov “mozak i učitelj”, nedavno očitao bukvicu kremaljskoj eliti da je nedovoljno aktivna u ratu protiv Ukrajine, da se ne izjašnjava i ne podržava “specijalnu operaciju” dovoljno jasno te da svi oni koji se ne izjasne za preuzimanje Ukrajine moraju otići da ne smetaju jer im nije mjesto u vrhu države. Optužio ih je za nedovoljno domoljublje i posumnjao u njihovu lojalnost Putinu i “idejama uskrsle velike Rusije”: – Nemojte šutjeti, ne dovodite nas u iskušenje, izgovorite jasno i glasno samo jedno slovo – Z. Ili se mičite s očiju – napisao je Dugin.

image

Trenutak eksplozije automobila Darije Dugine  Twitter/Twitter

Inače, ovih dana iz tiska treba izaći zbornik Darijini ideoloških filozofskih rasprava pod nazivom “Knjiga Z”. Darija Dugina podržava rusku agresiju na Ukrajinu nazivajući je “završnom bitkom ideja”, “sukobom dviju civilizacija” i “ratom uvjerenja i svjetonazora”, smatrajući da Ukrajinom vlada “šačica nacista” koji unose razdor u jedinstvo ruskog naroda i vjere.

Bila je u Mariupolju nakon što ga je okupirala ruska vojska, zalagala se za “bespoštedan odnos” prema pripadnicima pukovnije Azov koji su branili grad, a predložila je i osnivanje “mariupoljskog tribunala” na kojem bi im se sudilo. Darija je u svemu bila najbliža suradnica svog oca, s kojim je dijelila istu političko-ideološku potku – imperijalnog ruskog gospodstva, a pisala je o “liberalnom totalitarizmu” te s ocem isticala da bi u slučaju pobjede “zapadnog liberalizma došlo do kraja povijesti” te da su samo ruske tradicionalne narodne vrijednosti i konzervativizam spas za svijet.

– Putinova je Rusija brana na putu tako zamišljenog “kraja povijesti”, a nakon početka operacije u Ukrajini – ona je tom projektu bacila izazov i rukavicu u lice – rekao je Dugin prije nekoliko dana.

Veliki udarac za ruski svijet

Ruski portal Carigrad, koji vodi tzv. pravoslavni oligarh Konstantin Malofejev, napisao je kako je “ubojstvo Darije Dugine – veliki udarac za ruski svijet”. Za Malofejeva i ruski mediji tvrde da je jedan od glavnih financijera ne samo Dugina i velikoruske ideologije, nego i mnogih zapadnih ultradesnih i ultralijevih pokreta i stranaka – pisalo se da su neki vodeći pripadnici AfD-a, suradnici Mattea Salvinija i Marine Le Pen, s kojom je Darija bila u posebno, kažu, prijateljskim odnosima i davala joj podršku na predsjedničkim izborima, dobivali njegove izdašne “dnevnice”, kao, navodno, i mnogi europski novinari i analitičari. Konačno, otac i kći Dugin otvoreno su govorili da Rusija treba iskoristiti, pojačati i potaknuti “europsku petu kolonu”, imajući u vidu upravo rastuću “antibruxellesku” radikalnu desnicu, ali i ljevicu, zbog destabilizacije Europe te preko njih jačati velikoruski utjecaj u Europi.

image

Mjesto gdje se dogodio atentat  Handout/Afp

Aleksandar Dugin naziva Rusiju zasebnim kontinentnom i civilizacijom, izražavajući svoje antidemokratske i radikalno konzervativne stavove. Rusija-Eurazija je samostalna civilizacija koja se razlikuje od one na Zapadu kao i one na Istoku, ona se ne smije uspoređivati niti pripada Zapadu ni Orijentu ni Istoku.

– Rusija kao civilizacija, kao prostor, koji se poklapa s teritorijem Ruskog Carstva, brana je svakom separatizmu i slavenskom i neslavenskom – kaže Dugin. On tvrdi da Rusima nije potrebna ovakva demokracija. Ni stranke.

– Rusi ne razumiju stranke. To je za njih nešto strano, bezlično, nepotrebno. Lažno i poročno – kaže Dugin. Otac i kći Dugini zalažu se da Rusija bude država bez stranaka – jer postoji država, Crkva, narod.

– I to je sasvim dovoljno – zaključuje Aleksandar Dugin, čovjek koji je Vladimiru Putinu bio poput zlokobnog i sudbonosnog Rasputina, ispovjednika zadnjeg ruskog cara Nikolaja II.

Piše: Vlado Vurušić /Jutarnji list

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti