CIK kaznio SDA, SDS, Narod i pravdu, HDZ…

0

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odlučila je danas da kazni nekoliko kandidata i političkih subjekta zbog vođenja izborne kampanje prije zvaničnog početka predviđenog zakonom. Zbog kampanje putem društvenih mreža kažnjene su stranke SDA, A-SDA, Narod i pravda, te Županijska neovisna lista sa po 1.000 KM, dok su HDZ, SDS i SDA kažnjeni sa po 1.000 KM zbog postavljanja billboarda, piše N1…

Prijave, koje su podnijeli Transparency International, ali i političke stranke, su se odnosile na vođenje plaćene kampanje prije zvaničnog početka putem Facebooka i Instagrama, ali i postavljanja billboarda.

Preuranjenu kampanju vodili su kandidat A-SDA za načelnika Općine Zavidovići Samir Šibonjić, kandidat NiP-a za gradonačelnika Bihaća Kemal Hrnić, kandidat SDA za OV Lukavac Amir Hodžić, kandidat SDA za gradonačelnika Bihaća Samir Muminović, te Županijska neovisna lista.

Rasprava se vodila u vezi postavljanja billborda stranaka HDZ i SDS na kojima su čestitali 30. godišnjicu postojanja stranaka, ali i billboarda SDA. Za kažnjavanje bila su četiri člana CIK-a, dok ih je troje bilo protiv zbog čega je odmah održana još jedna hitna sjednica, te su ove stranke kažnjenje sa po 1.000 KM zbog postavljenih billboarda.

Član CIK-a Suad Arnautović kazao je kako glasa protiv jer su politički subjekti morali prilagođavati svoje aktivnosti zbog pandemije i mjera kojima su zabranjeni veliki skupovi te da su velike stranke, koje su obilježavale taj veliki jubilej, to učinile na billboardima. Predsjednik CIK-a Željko Bakalar rekao je kako su stranke kazale da je to bio jedini način da obilježe godišnjicu, ali je konstatovao da su na tim billboardima imali poruke koje su upućene sveukupnoj javnosti, a ne samo članstvu. Članica Irena Hadžiabdić istakla je kako CIK treba imati jednak tretman prema svim strankama.

Danas je odbijen i zahtjev nezavisnog kandidata za povlačenjem kandidature za OV Jablanica zbog, kako je naveo, sukoba interesa, ali mu je zahtjev odbijen jer je već prošao sve procedure. Odbijen mu je i zahtjev da mu se vrate uplaćena sredstva.

Pored navedenog, izabrane su firme koje će vršiti snimanje promotivnog spota (VIA media), te održavanje sistema računarskih mreža.