24.05.2024.
HomeSvijetCijene hrane u Kini divljaju zbog koronavirusa i svinjske gripe

Cijene hrane u Kini divljaju zbog koronavirusa i svinjske gripe

Ovo je najveća brzina rasta cijena od oktobar 2011. kada se ova zemlja mjesecima borila s inflacijom, piše CNN.

Najviše je poskupjela hrana, a svinjsko meso, koje je glavno u prehrani Kineza, dostiglo je prilično visoku cijenu zbog svinjske gripe, zbog čega je za 116 posto skuplje nego prošle godine. Cijene povrća su skočile za 17 posto.

Osim toga, zdravstvena njega je skuplja za 2,3 posto, a cijene odjeće za 0,6 posto. Prema Nacionalnom uredu Kine, koronavirus, od kojeg je umrlo više od 900 ljudi, znatno je utjecao na skok cijena. Njegovo izbijanje poremetilo je proizvodnju i transport hrane, naročito otkad je nekoliko kineskih gradova izolirano kako bi se spriječilo njegovo širenje.

Značajan faktor je prekomjerna kupovina kojoj su pribjegli mnogi kako bi stvorili zalihe osnovnih potrepština u strahu da će dugo vremena provesti izolirani u kući.

Analitičari očekuju da će inflacija u februaru malo popustiti, ali se očekuje da će se globalno poskupljenje održati iznad 4 posto zbog koronavirusa i niza problema koje on uzrokuje.

Vlada Kine, svjesna visine inflacije, objavila je danas da će pojačati uvoz mesa i svakodnevnih namirnica, kao i da će dati u promet 90.000 tona svinjetine i 43.000 tona povrća iz svog centralnog rezervoara.

Od Pekinga se zahtijeva da normalizira cijene namirnica i medicinskog materijala ohrabrivanjem kompanija da pojačaju proizvodnju i provođenjem drugih mjera za zaustavljanje rasta cijena.

Krajem januara, supermarket u Šangaju je kažnjen s 290.000 dolara nakon što je povećao cijenu povrća za 692 posto, dok je u Zhengzhou, gradu u centralnoj Kini, supermarket kažnjen sa 71.600 dolara zbog toga što su u njemu kupus prodavali za dva dolara po kilogramu.

Vrhovni sud u Kini najavio je nedavno da će podizanje cijena moći biti kažnjivo i kaznom zatvora.

Koronavirus je značajno utjecao na novčanik kineskih kupaca, koji je već bio tanak. Cijene hrane su rasle od prošle godine, uglavnom zbog svinjske gripe koja se raširila među kineskim svinjama, a koronavirus je dodatno povećao skok i tako ozbiljno uzdrmao ekonomiju ove zemlje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti