03.03.2024.
HomeNovostiAgonija: Zna li Čović šta priča i s kim se sastaje?

Agonija: Zna li Čović šta priča i s kim se sastaje?

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović sastao se danas sa predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matviyenko, na čiji poziv boravi u službenom posjetu Ruskoj Federaciji.

“Susret je obostrano ocijenjen vrlo korisnim za unapređenje bilateralnih odnosa i parlamentarne saradnje, osobito na nivou gornjih domova koji imaju izraženu ulogu u jačanju demokratije i očuvanju vrijednosti društva”, navode u saopćenju iz Ureda predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića.

Dom naroda PS BiH će u svibnju 2020. godine biti domaćin godišnje konferencije predsjednika senata, koji će izlagati i raspravljati o značaju i ulozi gornjih domova parlamenata u višenacionalnim državama.

“Gospođa Matviyenko se još jednom zahvalila predsjedavajućem Čoviću na pozivu za konferenciju, kao novoj prigodi za razmjenu iskustava i mišljenja na najvišoj parlamentarnoj razini i u multilareralnom formatu”, navodi se u saopćenju.

Čović je uoči susreta odao počast i položio vijenac na Grobu neznanog junaka.

Podsjećamo da je u aprilu 2018. godine Matviyenko bila u posjeti Bosni I Hercegovini i da je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kazala da je Rusija jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i da podržava predaju vlasti entitetima BiH i ukidanje institucije visokog predstavnika.

“Ovo je komplikovan period, naša zemlja je uzimala učešće u stvaranju nove države Bosne i Hercegovine. Dejton garantuje jednakost tri naroda, dva entiteta – i poštovanje svih načela. Imali ste priliku učestvovati u izgradnji države nakon građanskog rata koji ste prošli. Nama je izuzetno drago da vidimo vaše raspoloženje za saradnju s Rusijom”, istakla je tada Matviyenko.

Kazala je kako je “prezrela potreba za reformisanjem institucija pravde u Bosni i Hercegovini, Ustavnog suda BiH, Tužilaštva BiH i Suda BiH”, te da “prisustvo stranaca ponižava narode BiH”.

Za susjednu državu Matviyenko je tada istakla da je “pristup Crne Gore NATO, kojem se protivila polovica stanovništva, najveće kršenje prava”.

Valentina Ivanovna Matviyenko je predsjednica Savjeta Federacije, Gornjeg doma Federalne skupštine. Stalni je član Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije. Od 2003. do 2011. bila je gubernator Sankt Peterburga. Smatra se za treću ličnost u državi, odmah nakon predsjednika Vladimira Putina i Dmitriya Medvedeva.

Koliko je blizak Putinov saveznik govori i to što ju je 2011. godine postavio na čelo Gornjeg doma parlamenta, čime ju je napravio najmoćnijom ženom u zemlji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti