19.04.2024.
HomeNovosti"Ćeraćemo se još": Nakon što mu je sud poništio docenturu - Predrag...

“Ćeraćemo se još”: Nakon što mu je sud poništio docenturu – Predrag Ćeranić ne može više biti ni dekan, ni profesor

Okružni sud u Banjoj Luci donio je presudu o poništenju postupka Univerziteta u Banjoj Luci kojim je Predrag Ćeranić imenovan u zvanje docenta, jer nije ispoštovana zakonska procedura. Ćeranić je dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

PONAVLJANJE POSTUPKA

Okružni sud je odlučio po tužbi Marija Karadže iz Banje Luke, koji se kao kandidat za zvanje docenta žalio na postupak imenovanja. On je naveo da mu nikada nije dostavljena odluka o imenovanju/izboru, odnosno sva zakonom propisana dokumentacija, zbog čega nije mogao da uputi žalbu na imenovanje Predraga Ćeranića. Univerzitet je propustio da dostavi odluku o imenovanju ostalim kandidatima i samim tim oni se nisu mogli žaliti. Sud je naložio ponavljanje postupka.

PDP je davno pokrenuo inicijativu o ispitivanju zakonitosti Ćeranićevog imenovanja

Ćeranić je u zvanje docenta izabran krajem novembra 2016. godine, zbog čega su se i ostali kandidati na konkursu žalili, tvrdeći da je došlo do očiglednog kršenja pravilnika o izboru u zvanje nastavnika – saradnika. Sljedeće godine osnovan je Fakultet bezbjednosnih nauka, a za njegovog dekana imenovan je Ćeranić.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Milanko Mihajilica kazao je da ova presuda predstavlja “neviđen skandal u obrazovanju”. On tvrdi da Ćeranić više ne može biti ni dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, da gubi zvanje vanrednog profesora i da ne može više biti nastavnik.

– PDP je još u martu 2021. godine pokrenuo inicijativu o ispitivanju zakonitosti imenovanja Predraga Ćeranića, tadašnjeg savjetnika Milorada Dodika, a danas člana Savjeta za očuvanje ustavnog poretka Republike Srpske, na mjesto vanrednog profesora na Fakultetu bezbjednosnih nauka. Ćeranić nije proveo čitav mandat u zvanju docenta, kaže Mihajilica.

Centar za humanu politiku Doboj zatražio je od Okružnog suda u Banjoj Luci izuzeće sudija Darka Stamenića i Vesne Mišić koji su članovi vijeća u predmetu po optužnici protiv bivšeg dobojskog gradonačelnika Obrena Petrovića. On je optužen za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava 2014. godine.

FARSA OD SUĐENJA

Centar za humanu politiku tražio je od Okružnog suda u Banjoj Luci izuzeće sudija Darka Stamenića i Vesne Mišić

Zahtjev je upućen zbog sumnje da su bivši dobojski gradonačelnik kao prvooptuženi i njegova odbrana, uz pomoć sudija okružnih sudova u Doboju i Banjoj Luci i Vrhovnog suda RS-a, na koruptivan način, organizovali da predsjednik vijeća Okružnog suda u Doboju uputi prijedlog za određivanje drugog stvarno nadležnog suda, bez postojanja važnih razloga.

Centar za humanu politiku sumnja da su Petrović i njegova odbrana organizovali da član vijeća Vrhovnog suda RS-a iz Doboja omogući da se suđenje ustupi banjalučkom Okružnom sudu i da Srđan Forca, predsjednik krivičnog odjeljenja u Okružnom sudu Banja Luka, čija je supruga sestra Mirka Okolića, bliskog Petrovićevog saradnika, imenuje članove vijeća koji bi trebali od suđenja napraviti farsu i osloboditi prvooptuženog ili ga blago kazniti.

Piše: Goran Dakić / Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti