24.06.2024.
HomeNovostiČanak ogolio prelivodu iz Laktaša: Dodik se, da bi ostao na vlasti,...

Čanak ogolio prelivodu iz Laktaša: Dodik se, da bi ostao na vlasti, danas umiljava NATO-u, jučer je Putinu, a sutra – vidjećemo kome

Trenutno stanje u regiji bila je glavna tema sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije održanog jučer u Bruxellesu. Stanje u našoj zemlji ocijenjeno je kao jedan od najvećih izazova s obzirom na pojavu različitih verzija čuvenog non-papera o prekrajanju granica. Ministri su se složili s tim da Bosna i Hercegovina ove godine mora ubrzati izborne i ustavne reforme, a naglašena je i jaka podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, potvrdio je to i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Joseph Borell.

On je podsjetio i na nedavni razgovor sa članovima Predsjedništva naše zemlje istakavši kako je bio jako težak i uz međusobne optužbe.

– Retorika kojom se dovodi u pitanje integritet BiH vodi u suprotnom smjeru i mora se zaustaviti. Govoriti o otcjepljenju, novim granicama, budućim etničkim podjelama i ratu je opasno i neprihvatljivo, upozorio je Borell.

Evropska služba za vanjsko djelovanje pripremila je non-paper o pojačanom angažmanu EU na Zapadnom Balkanu, u kojem se, između ostalog, ističe da zemlje te regije imaju jasan cilj, a to je postati punopravnim članicama EU i da ne žele neke alternativne aranžmane, poput pojačane ekonomske, trgovinske i finansijske saradnje kao zamjenu za članstvo. Za Bosnu i Hercegovinu ključan je napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta koje je definisala Evropska komisija.

Još prošle sedmice predstavnici regionalnog civilnog društva i akademske zajednice uputili su apel EU, SAD-u i NATO-u, ističući potrebu da se suoče sa “neuspješnom konsolidacijom balkanskih zemalja”. Jedan od brojnih potpisnika apela je i Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji za Oslobođenje kaže da od apela očekuje da skrene pažnju na pogubne posljedice koje bi ikakva promjena granica na Balkanu imala.

– Politika Evropske unije do dolaska gospodina Bidena (predsjednik SAD-a, op. a) bila je potpuno nakazna, puna brzih i naizgled lakih rešenja, gde se otprilike samo zaokruživanjem etničkih zemalja na Balkanu može obezbediti trajni mir. To je potpuno pogrešno, time se samo proizvode trajne neuralgične tačke, jer nije stvoren nesporazum na Balkanu etnički, nego politički i tu je suština cele priče i prevare u kojoj se već živi dugi niz decenija. Čim se pojave takve ideje, iako je to nekakav non-paper, odnosno neslužbeni dokument, razloga za zabrinutost ima. Pa, nije Bosna cepana po službenim dokumentima, nego na salvetama i na neformalnim večerama. Iskreno se nadam da će sve ostati samo na papiru, međutim, reč ubija gore od metka i sve te otrove koje imamo prilike videti kroz ovakve ideje neko negde upija i negde će ispljunuti. Bilo kakva dalja priča o promenama granica na Balkanu je otvaranje Pandorine kutije iz koje izlaze apsolutno sva zla. Već 30 godina ponavljam jedno te isto, a to je ko pokuša da menja granice na Balkanu, on je zločinac, kaže Čanak.

– Nemam riječi kojima bih opisao moju odvratnost prema ideji cijepanja BiH iz razloga što je zločinački neodgovorna da se ne može ni komentarisati, kaže Čanak

Dodaje kako je ponašanje Milorada Dodika “posledica njegove računice da će se on umiljavajući danas NATO-u, jučer Putinu, sutra videćemo kome, održavati na vlasti stalno balansirajući time što će biti strancima dobar sluga, a domaćima zao gospodar”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti