Britanijom se širi nova verzija koronavirusa, zaraznija je 70 posto

0

Nakon toga je održao press konferenciju na kojoj je upozorio kako se u mnogim dijelovima jugoistočne Engleske širi “nova verzija koronavirusa”.

Kako je upozorio, ona je “do 70 posto više zarazna od stare”, prenosi Guardian. Ipak, napomenuo je kako zasad ne postoje dokazi da novi soj uzrokuje jače oboljenje niti je smrtonosniji. “No, širi se vrlo brzo”, dodao je.

Britanska vlada rekla je ranije da bi novi rast zaraženih mogao djelimično biti povezan s novom varijantom. Ranije ove sedmice mediji su pisali da je najveća koncentracija slučajeva zaraze uzrokovanih novom verzijom virusa isprva uočena u grofoviji Kent na jugoistoku zemlje.

O mutaciji se zasad ne zna puno, ali stručnjaci su tada naglasili da su mutacije virusa uobičajena pojava te da nema pokazatelja da je ova varijanta opasnija ili otpornija. Ipak, već su tada najavili da je moguće da se novi soj širi brže od starog, što je sad Johnson potvrdio, nakon što su ga stručnjaci posljednjih dana izvijestili o detaljima zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija reagirala na novosti iz UK-a. “Svjesni smo ove genetske verzije prijavljene kod oko hiljadu osoba u Engleskoj“, kazao je Mike Ryan, direktor programa WHO-a za izvanredne situacije.

Stručnjak iz WHO-a dodao je kako nema dokaza da je mutirani oblik virusa opasniji od uobičajenog oblika, ali i naglasio kako još nisu poznati odgovori na brojna pitanja.