Britanci šalju Ukrajincima najbržu raketu kratkog dometa na svijetu

0

Britanski ministar odbrane Ben Volas (Wallace) saopćio je da je Velika Britanija odlučila Ukrajini poslati svoje prijenosne protuzračne projektile STARStreak, prenio je “DefenseNews”.

Volas je istakao kako vlada sada traži način na koji će Ukrajini dostaviti projektile, te kako će se ukrajinski vojnici naučiti koristiti njime.

– Ključno je da Ukrajina zadrži sposobnost letenja kako bi suzbila ruski zračni napad. Vjerujemo da će to oružje ostati u okviru definicije odbrambenog oružja. Omogućit ćemo ukrajinskim snagama da bolje brane svoje nebo – rekao je Volas zastupnicima u britanskom parlamentu, ističući da je ukrajinska vlada zatražila STARStreak.

STARStreak je britanski prijenosni sistem protuzračne obrane (MANPADS) proizvođača Thales Air Defense. Također je poznat kao STARStreak HVM (raketa velike brzine). Nakon lansiranja, raketa se ubrzava na više od 4 Macha, što je čini najbržom raketom zemlja-zrak kratkog dometa na svijetu. STARStreak je u službi Britanske vojske od 1997. godine.

Volas je rekao da će Velika Britanija Ukrajini poslati i nekoliko protutenkovskih raketa Javelin, kao i nešto medicinske potrepština i pakete s hranom. On je istakao kako Rusija u invaziji na Ukrajinu koristi nenavođene projektile, kao i to da je aktivirala 95 posto vojnika pozicioniranih oko Ukrajine.

Podsjetimo, Britanija je prije STARStreaka Ukrajini poslala lagano protutenkovsko oružje sljedeće generacije (NLAW).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here