03.03.2024.
HomeNovostiBrčko, Brčko iznad svega: Američki arbitar upozorava na stratešku važnost grada na...

Brčko, Brčko iznad svega: Američki arbitar upozorava na stratešku važnost grada na Savi

Williamson je boravio u BiH zbog političke krize u toj zemlji, prouzročene najavama vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske da će osporiti funkcioniranje nekih od ključnih državnih institucija poput oružanih snaga i pravosudnih tijela.

“Moram reći da je nedavni razvoj zbivanja u BiH veoma zabrinjavajući i upravo je to bio razlog zbog kojeg sam došao u ovu posjetu. Tokom svog boravka u BiH podsjetio sam sve svoje sagovornike na moju stalnu obavezu da procjenjujem koliko sve strane poštuju odredbe konačne (arbitražne) odluke o statusu Brčkog, kao i na obavezu Arbitražnog tribunala da postupi na odgovarajući način u slučaju ozbiljnog nepoštivanja odredbi te odluke”, izjavio je Williamson kako ga citiraju u saopćenju koje je u nedjelju dostavljeno medijima iz Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR), piše Hina.

Status Brčkog nije riješen potpisivanjem Daytonskog sporazuma jer se strane-potpisnice 1995. nisu mogle o tome suglasiti. Zbog toga je formiran Međunarodni arbitražni tribunal te uspostavljena pozicija međunarodnog supervizora za Brčko s praktično neograničenim ovlastima.

Distrikt pod suverenitetom države BiH

I predsjednik tribunala i supervizor od tada su bili američki diplomati, a konačnom arbitražnom odlukom iz 1999. te odlukom visokog predstavnika iz 2000. šire područje Brčkog definirano je kao distrikt odnosno jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom države BiH, nad kojom entiteti nemaju nikakve ovlasti.

Statutom kojega je nakon toga donijela skupština distrikta izrijekom je utvrđeno kako se u Brčkom mora osigurati provedba zakona BiH, a veliki dio njih vlasti RS sada pokušavaju dovesti u pitanje.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je kazao kako će se u RS-u problemima vezanim za status Brčkog baviti “kada za to dođe vrijeme”.

Teritorij distrikta Brčko fizički presjeca Republiku Srpsku na dva odvojena dijela te stoga ima strateško značenje, što je posebnu težinu dobilo nakon što su ponovo potaknute rasprave o ugrožavanju cjelovitosti i teritorijalnog integriteta BiH.

Teorijski bi sjeverozapadni dio teritorija, koji je sada u sastavu RS, ostao bez teritorijalne veze s ostatkom tog entiteta, odnosno povezanosti s granicom prema Srbiji, ukoliko bi vlasti Brčkog striktno kontrolirale promet kroz distrikt. Tribunal kojemu predsjeda Williamson istodobno ima ovlasti donijeti novu odluku o status Brčkog te ga, primjerice, može pripojiti nekom od dva entiteta.

Williamson je sada poručio kako je nužno održati Brčko kao uspješan primjer poslijeratnog pomirenja i suživota dodavši kako se stanovnici distrikta ne trebaju bojati novog oružanog sukoba. Vlasti u Brčkom pozvao je da nastave donositi i povoditi mjere koje će osigurati potpunu provedbu konačne odluke Arbitražnog tribunala.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti