16.04.2024.
HomeSportMakedonke nemoćne protiv nezaustavljive Jones i Zmajica

Makedonke nemoćne protiv nezaustavljive Jones i Zmajica

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je trijumf i u drugom kolu kvalifikacija za Eurobasket 2023. Slavile su Zmajice ovaj put na gostovanju Sjevernoj Makedoniji, a rezultat je bio64::80.

Tako Zmajice Gorana Loje bilježe savršen start kvalifikacija za novo Evropsko prvenstvo, te ja jasno da ih tamo i možemo očekivati predvođene sjajnom Jonquel Jones, koja je briljirala i večeras u Skoplju iako je rano ušla u probleme s faulovima. Već sredinom druge dionice ih je skupila četiri.

Zanimljivo je da su Zmajice na ovom meču “ispalile” 46 šuteva za tri poena, a ubacile su 16 trojki. Ono što se i u ovom meču pokazalo kao mana našeg državnog tima, jeste jako loš finiš utakmice u kojem je opet dozvoljeno da protivnice dobrim dijelom smanje zaostatak.

Nisu baš efikasne bile košarkašice obje selekcije na samom startu, ali BiH sredinom prve dionice dolazi do 3:10 vodstva na krilima Nikoline Džebo koja je brzo ubacila 6 poena.

Raspucale su se potom Zmajice i trojkama Anđele Delić i Nikoline Babić dolaze do već velikih 5:17. Prva dionica okončana je mini-serijom Makedonki od 4-0, pa su tako smanjile prednost BiH na 13:23.

Druga dionica je otvorena sjajnom trojkom Jonquel Jones, koja je igrala fenomenalnu odbranu i Makedonke su pored nje jako teško dolazile do pozicije da poentiraju.

Kada su Makedonke uspjele da spuste razliku ispod deset poena (17:26), uslijedila je i trojka Milice Deure, koja Zmajice vraća na sigurno rastojanje.

Sredinom druge dionice nervozna Jones pravi svoj čak četvrti faul na meču, a Lojo ju je tada morao izvaditi iz igre. Uslijedila je dobra serija Makedonki, ali uspjele su Zmajice sačuvati lijepu prednost i na odmor otići s vodstvom od 34:47.

U nastavku nisu Zmajice dozvolile iznenađenje i preokret, te su sve vrijeme držale sigurno rastojanje u odnosu na Makedonke. Konstantno je razlika bila dvocifrena u trećoj dionici, a onda se igra domaćeg tima i potpuno raspala te su Zmajice to znalački iskoristile.

Do kraja treće dionice Zmajice su stigle do +20 na krilima Jones. Bilo je na ulasku u posljednju četvrtinu 45:65.

Finiš utakmice nije donio ništa novo, a na startu četvrte četvrtine BiH pravi seriju 0-10 i dolazi na ogromnih 30 razlike (45:75).

U finišu je opet malo popustila koncentracija Zmajica, te su Makedonke uspjele da malo ublaže poraz. Završilo je 64:80 u korist BiH.

Jones je meč završila s 30 poena, 14 skokova i 3 asistencije. Sjajna je bila i Džebo sa 17 poena, a Babić je dodala 14. Kod Makedonki je najbolja bila Mitrashinovikj sa 24 ubačaja.

Kvalifikacije za Eurobasket, 2. kolo:

Sjeverna Makedonija – Bosna i Hercegovina 64:80(15:23, 19:24, 11:18, 19:15)

Sj. Makedonija: Bonner 11, Mitrashinovikj 24, Selcova 8, Stojanovska 4, Trajchevska 11, Nikolikj 2, Dimitrijevikj, Kozhobashiovska, Mitreva, Petkovska, Dimitrovska, Tasevska.

BiH: Babić 14, Jones 30, Džebo 17, Džombeta 7, A. Delić 4, Deura 6, Tavić 2, Mišeljić, Domuzin, N. Delić, Kovačević, Heljić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti