19.05.2024.
HomeNovostiBranko Todorović protiv Dodika i Krajišnika: „Smiju nam se u lice -...

Branko Todorović protiv Dodika i Krajišnika: „Smiju nam se u lice – da plaćamo naknadu za ratne zločince…“

Nakon što je haški osuđenik Momčilo Krajišnik pokrenuo inicijativu za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske (RS), predsjednici političkih partija koje učestvuju u Narodnoj skupštini RS-a u srijedu su potpisali izjavu o podršci inicijativi o isplati valorizovane naknade za ratni period za prvi saziv poslanika, što je u periodu obilježavanja zločina u Prijedoru dodatno povrijedilo preživjele i članove porodica žrtava, dok borci za ljudska prava ovo smatraju ismijavanjem.

“Ja sam toliko isfrustriran. To je smijanje svima nama u lice, iz dana u dan. Vi sad imate toliko beznadežnosti u krizi, gdje ne funkcioniše zdravstvo, školstvo… Katastrofa. Onda imate ovu situaciju – ‘hajde, dajmo Radovanu, Krajišniku, ovome-onome, petnaestak miliona’. Da budem iskren, čak da se radi o sumi od 1.500 maraka, ista je težina skandala, ista težina zločina i uvrede za zdrav razum, za sve poginule na svim stranama, za sve žrtve”, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN BiH) Branko Todorović, direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Pokretač inicijative za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske, odnosno isplate valorizovane naknade za ratni period poslanicima u prvom sazivu Narodne skupštine, trojici članova Predsjedništva i Vladi Republike Srpske, je predsjednik Udruženja “Kreatori Republike Srpske” Momčilo Krajišnik, kojeg je Haški tribunal pravosnažno osudio na 20 godina zatvora za progon i deportacije nesrpskih civila sa područja deset općina u BiH, a 2013. je pušten na prijevremenu slobodu.

Za BIRN BiH Momčilo Krajišnik rekao je da ova inicijativa nije ništa drugo do pozivanje na primjenu zakonskog okvira koji je usvojen 1991., a potom dopunjen 1996. godine.

“Taj zakon, po kojem su po pravima poslanici izravnati s borcima, nikad nije primijenjen, znači 24 godine nije primijenjen, jednostavno je bio zaboravljen. A ljudi danas koji su izašli iz rata, a koji su bili poslanici, članovi Predsjedništva, članovi Vlade, žive vrlo teško, na granici egzistencije”, kazao je Krajišnik.

On je dodao da bi, prema ovoj inicijativi, ukupno 114 osoba trebalo dobiti valorizovanu naknadu u trajanju od pet i po godina u visini naknade koju dobijaju poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Ako se izračuna taj iznos da poslanici primaju puno, mi ćemo reći da ne želimo da to primimo da se obogatimo, samo želimo da živimo normalno. Razgodite to na 20 godina, naš je prijedlog 20 godina ako je puno novca, a ako je to manje i ako ima Republika pare, treba da isplati u nekom normalnom roku, ne u punom iznosu nego u ratama”, rekao je Momčilo Krajišnik za BIRN BiH.

Branko Todorović smatra da presuđeni ratni zločinci danas imaju status “heroja i filmskih zvijezda u bosanskohercegovačkom društvu i da svojim radnjama pokazuju da se ratni zločin isplati, što im omogućava vlast”. Također smatra da je van pameti pomaganje i podržavanje takvih osoba.

On je kazao da “vrhunac cinizma” pri ovoj inicijativi jeste to što se njima nastoji dati državni novac, a da se pritom država nije pobrinula za civilne žrtve rata, istaknuvši da je mnogo djece ostalo bez roditelja i na margini društva.

“To upravo pokazuje da mi ne možemo da se odmaknemo iz našeg primitivnog, prizemnog zločinačkog šovinizma. Krvavog jednog balkanskog šovinizma, iz kojeg ne možemo da iskoračimo. Ne želimo da iskoračimo, jer je to profitabilno”, rekao je Todorović za BIRN BiH.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora Fikret Bačić izgubio je 1992. godine ukupno 29 članova porodice, među kojima kćerku i sina. Juli je mjesec, kako je kazao, u kojem se obilježavaju godišnjice stradanja svih onih koji su žrtve zločina počinjenih u Prijedoru, a za koje je, između ostalog, pred Haškim tribunalom osuđen Momčilo Krajišnik. Ipak, za njega su ovakve inicijative očekivane, a kako je rekao, i za ostale preživjele žrtve.

“To što se dešava u ovim momentima, kada su u Prijedoru godišnjice obilježavanja ukopa, zločina, u jeku žalosti i sjećanja, davanja pijeteta žrtvama, ne možemo ništa drugo očekivati do (…) ponovo povređivanja preživjelih, ponižavanja, maltretiranja… To je normalna stvar u Republici Srpskoj, to nas ne iznenađuje”, kazao je Bačić za BIRN BiH.

On je rekao kako ima osjećaj da žrtve nemaju dovoljno dobre predstavnike u vlasti koji bi se izborili za njihova prava. Kazao je kako uviđa da je sve postalo “jedna vrsta trgovine između političara” i kako na kraju žrtve proživljavaju istu bol.

“Meni je apsurdno da ratni zločinac ima toliki prostor, svim žrtvama je apsurdno. Međutim, to je vlast RS-a, to je nagrada za te ljude koji su tu činili zločine, u Prijedoru i drugim mjestima, oni se time uzdižu. Haški osuđenici su za njih heroji, po njima se nazivaju škole, ustanove, trgovi… Ni u jednoj zemlji u svijetu se to ne bi moglo dešavati, ali eto, kod nas je to normalna stvar”, rekao je Bačić.

Izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske potpisali su predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, Socijalističke partije Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i SPS-a Goran Selak te predstavnici PDP-a Nenad Vuković, “Ujedinjene Srpske” Milan Novitović, NDP-a Aleksandar Fulurija i “Demosa” Aco Stanišić.

BIRN BiH pisao je 2015. godine o povlačenju prijedloga zakona sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a koji je trebao regulisati prava izabranih predstavnika RS-a u periodu od 1991. do 1996. godine, od tadašnjeg predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti