01.03.2024.
HomeUncategorized‘Božić je, pucaj u džamije’ i zastava sa likom četničkog koljača Pavla...

‘Božić je, pucaj u džamije’ i zastava sa likom četničkog koljača Pavla Đurišića: Četvero uhapšenih u Priboju zbog širenja mržnje

U Srbiji su uhapšena četiri mladića zbog, kako navodi policija, osnovane sumnje da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Sumnjiče ih da su sinoć u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju pjevali pjesme u kojima su iskazivali nacionalnu mržnju i netrpeljivost, što su objavili i na društvenim mrežama.

Na snimku se čuje grupa ljudi koja uzvikuje: “Božić je, pucaj u džamije!”

Sličan incident u ovom gradu se dogodio i 7. januara 2022. godine.

Zabrinutost i osuda Islamske zajednice

Tim povodom oglasio se Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, koji je izrazio zabrinutost i najoštriju osudu, te pozivao Bošnjake na uzdržanost, a državne organe – policiju i tužilaštvo – da hitno reaguju i sankcionišu izgrednike i naručioce kako bi se, kako su naveli, očuvali tradicionalno dobri susjedski odnosi, harmonija i suživot u ovom gradu.

“Razlog više za zabrinutost jeste činjenica da ponovno pozivanje na pucanje u džamije dolazi nakon ubistva Bošnjaka Ervina Ć. od strane policijskog službenika Igora A., koje se desilo u maju 2023. godine, sličnog pjevanja prilikom dočeka Božića 2022. godine, ali i veselja početkom iste godine, kada se značajan broj policijskih službenika veselio uz pjesme koje veličaju ratne zločince, genocid i pozivaju na mržnju prema Bošnjacima muslimanima”, naveli su.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je, između ostalog, pozvao državne organe da se hitno uključe u rješavanje spomenutih problema u Priboju i prate tok započetih procesa koji se vode pred Tužilaštvom u Užicu.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti