26.02.2024.
HomeNovostiPodignuta optužnica protiv dvije osobe za korupciju u predmetu sa dokazima iz...

Podignuta optužnica protiv dvije osobe za korupciju u predmetu sa dokazima iz Sky aplikacija

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Nedeljka Lubure i Bojana Roguljića za koruptivno krivično djelo u predmetu sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija.

Lubura je rođen 1975. godine, državljanin je BiH, a u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio je zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske. Roguljić je rođen 1981. godine u Banjaluci, ranije je osuđivan i državljanin je BiH i Srbije.

Optuženi se terete da su se krajem 2020. godine, dogovorili da preko državne granice nezakonito u Bosnu i Hercegovinu prevedu M.I. koji se nalazio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova potjernica, na zahtjev agencija za provođenje zakona u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za krivično djelo pokušaja ubistva, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su, kako se navodi, znali i da navedeni posjeduje krivotvorene lične dokumente BiH, na drugi identitet, ali su korištenjem policijskih kapaciteta i provjerama u IDDEA sistemu utvrdili da je ta putna isprava proglašena nevažećom.

Nakon što je optuženi Roguljić korištenjem SKY ECC aplikacije za zaštićenu komunikaciju, obavijestio M.I. o navedenom, kao i vršio dalju komunikaciju o mjestu i vremenu sastanka u Sloveniji, optuženi Lubura je zloupotrijebio svoj položaj u MUP-u Republike Srpske, te koristio službeno vozilo sa svjetlosnom signalizacijom, sa kojim su optuženi otišli na područjе Slovenije, preuzeli potraživano lice, te ga na taj način nezakonito i bez graničnih kontrola prevezli na područje Bosne i Hercegovine.

Optuženi Nedeljko Lubura, tereti se da je počinio krivično djelo krijumčarenje lica iz člana 189. KZ BiH i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. KZ Republike Srpske, a optuženi Bojan Roguljić krivično djelo krijumčarenja lica iz člana 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti