19.06.2024.
HomeNovostiNovi slučajevi trovanja gaziranim pićima u Hrvatskoj, ali niko ne zna uzrok

Novi slučajevi trovanja gaziranim pićima u Hrvatskoj, ali niko ne zna uzrok

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je jutros za N1 Televiziju kako je danas “nešto više pacijenata” od trovanja gaziranim pićem.

– Još ih je nekoliko, svi su lakše ozlijeđeni, kod mnogih je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom, kazao je i poručio:

– Moramo biti oprezni ali ne treba sijati paniku, dodao je.

Tri osobe završile su u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci, zbog sumnje u trovanje gaziranim pićem.

Kako Jutarnji doznaje iz KBC-a Zagreb, sinoć se u tu ustanovu javila još jedna muška osoba.

Postavljena je sumnja da je došlo do trovanja. Kako smo doznali iz bolnice, muškarac je u kafiću pio Romerquelle.

Slučaj četvrte hospitalizirane osobe u Hrvatskoj potvrdio je sinoć za Dnevnik Nove TV Rajko Ostojić, specijalist gastroenterologije i hepatologije te predstojnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb.

“Oko 20 sati zaprimili smo pacijenta. Riječ je o muškoj mlađoj osobi koji je u klinički dobrom stanju, obrada je u tijeku i za sada izlgeda klinički dobro”, rekao je Ostojić, dodajući da postoji sumnja da je riječ o trovanju pićem. No, naglasio je da se čeka detaljna obrada.

Teške ozljede jednjaka

Mladić u dobi od 19 godina završio je s teškim ozljedama jednjaka i želuca na hitnom prijemu KBC-a Rijeka nakon što je u jednom riječkom ugostiteljskom objektu ispio bezalkoholno piće.

Iako se to dogodilo u subotu, nitko od nadležnih nije reagirao do jučer, nakon medijskih upita, a putem društvenih mreža stvorila se rijetko viđena panika.

I Zavod za javno zdravstvo, policija, riječki KBC i Ministarstvo zdravstva oglasili su se tek nakon medijskih upita.

Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, doznajemo, poslao je Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Odjelu za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu, uzorke koje će testirati. No, unatoč evidentno ozbiljnoj situaciji, pravovremenereakcije su izostale.

Mladić u Rijeci je konzumirao Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml., potvrdili su i iz Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

– Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima – rekli su iz Coca-Cole u svojem prvom jučerašnjem priopćenju.

U kasnijem odgovoru na naš upit dodali su i kako su poslali uzorke neovisnom akreditiranom laboratoriju na daljnju analizu.

Alarmirajuće poruke po WhatsApp i Viber grupama, prema kojima je u riječki KBC zaprimljen veći broj pacijenata s teškim ozljedama jednjaka nakon konzumacije bezalkoholnih napitaka u riječkim kafićima, širile su se u ponedjeljak poslijepodne munjevitom brzinom.

Tvrdilo se i da je nakon ispiranja cijevi kemikalijama u punionici Coca-Cole u bočicama završila po život opasna kiselina, da je cijela jedna serija bezalkoholnih napitaka Coca-Cole, s bar kodom koji počinje brojevima 385, opasna i da ju je bolje izbjegavati, a podsjećalo se i na slučajeve dječaka u Krapini koji je prije nekoliko tjedana završio u bolnici nakon što je popio sok od jabuke te na muškarca iz Pule koji je teško ozlijedio jednjak čašom mineralne vode koju je u svibnju popio u riječkom restoranu.

Neslužbene informacije koje su do medija stizale iz KBC-a ukazivale su da ovoga puta u priči ipak ima istine. U utorak ujutro iz KBC-a su potvrdili da su na bolnički odjel zaprimili jednu osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka.

Jutarnji.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti