18.07.2024.
HomeNovostiBosna između istoka i zapada: Hoćemo li upasti u kinesku (5G) mrežu?

Bosna između istoka i zapada: Hoćemo li upasti u kinesku (5G) mrežu?

Američki državni sekretar Mike Pompeo posjetio je Sloveniju u okviru mini evropske turneje, gdje je, zajedno sa ministrom vanjskih poslova Slovenije Anžeom Logarom, potpisao zajedničku deklaraciju o sigurnosti 5G mreže, što u prijevodu znači izjava o uvođenju 5G mreže u ovoj državi.

– Jasna je razlika između slobodnih i neslobodnih naroda, a današnjim potpisom sporazuma o kibernetičkoj sigurnosti štitimo i ljudska prava. Znam da se Slovenija ponosi time što je lider u nauci i tehnologiji, a kad postanete čista država 5G, kao što to danas radite, učvrstit ćete tu poziciju. Plima se okreće protiv Komunističke partije Kine i njenih napora da ograniči slobodu za sve nas – rekao je Pompeo u Ljubljani.

Dan kasnije, o istoj temi oglasila se Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini saopćivši kako očekuje da će se saradnja BiH u digitalizaciji nastaviti. Bio je to odgovor na upit TV N1 u vezi s uvođenjem 5G mreže u BiH.

Iz Ambasade Kine kazali su da se 5G mreža odnosi na globalni ekonomski razvoj, interese svih država na svijetu i napredak civilizacije čovječanstva.

– Sve države trebaju, na osnovu uzajamnog uvažavanja i povjerenja, pružati otvoren, pravedan, fer i nediskriminirajući ambijent saradnji na gradnji 5G mreže kako bi zajedno ugrabili veliku priliku za razvoj koju je donijela nova naučno-tehnološka revolucija radi ostvarenja zajedničke pobjede i razvoja – istaknuli su.

Smatraju da digitalizacija predstavlja važnu oblast razvoja u BiH.

– Dugi niz godina, kineske kompanije aktivno učestvuju u gradnji te oblasti u BiH, doprinoseći njenom društveno-ekonomskom razvoju. Nadamo se da će dvije strane, pridržavajući se zlatnog principa ”zajedničkih konsultacija, zajedničkih doprinosa i ostvarivanja zajedničkih interesa”, nastaviti razvijati saradnju od obostrane koristi kako bi se dao vjetar u leđa oživljavanju ekonomije i društvenom razvoju BiH – kazali su iz Ambasade Kine u BiH.

Bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić kazao je prije nekoliko dana da je imao veoma otvorene razgovore s američkim partnerima o ovoj temi.

– Kao ministar sigurnosti BiH, imao sam veoma otvorene i precizne razgovore s američkim partnerima o ovoj temi. Trebamo biti svjesni kome svoj sigurnosni sistem, ali i kompletan razvoj dugoročno prepuštamo u ruke. Izbor američkog ponuđača je za BiH strateški i nacionalni interes, kojim niko ne smije kalkulirati. Nije tajna da kineske kompanije nude cijene koje su ispod ekonomskog rezona, jer ih finansira država koja želi planetarnu ekspanziju. S obzirom na to da u “BH Telecomu“ ima puno onih koji se stalno pozivaju na vjeru, možda nije loše da pogledaju kako se Kina odnosi prema muslimanskoj zajednici u toj zemlji, a kakav je stav SAD-a prema građanima naše vjere – naveo je Radončić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti