24.07.2024.
HomeNovostiBosanski Srbi sabotirali još jednu šansu za BiH: Briselsku deklaraciju prihvatila većina...

Bosanski Srbi sabotirali još jednu šansu za BiH: Briselsku deklaraciju prihvatila većina kao izjavu, ali ništa nije potpisano

Kako javljaju izvori “Avaza”, u Briselu na sastanku bh. lidera političkih stranaka sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel) i visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom (Josep Borell) dokument je prihvaćen kao politička izjava od većine učesnika sastanka.

Ponuđeni dokument je prihvaćen bez bilo kakvog potpisa.

Kako saznajemo, iz FBiH su sve stranke pristale na dogovor a iz RS su za bili Dodik, Stevandić i Đokić, dok su protiv bili Borenović i Nešić.

Milorad Dodik, prihvatio je dogovor uz izdvojeno mišljenje oko stavke koja se odnosi na osudu ruske agresije na Ukrajinu.

Oglasio se i na Twitteru.

– Ništa nije potpisano – napisao je Dodik.

– Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na putu ka EU je PRIHVAĆEN od većine učesnika razgovora u Briselu – naveo je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

Podsjetimo, sastanku su prisustvovali član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, lider DF-a i član Predsjedništva Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjedniki Naše stranke Edin Forto, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, lider NES-a Nermin Ogrešević…

Sastanku se nisu se odazvali Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, a Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a nije mogao prisutvovati iz opravdanih razloga.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti