23.07.2024.
HomeNovostiBosanci lete u nebo: Iz Tuzle do Beča za 5 eura

Bosanci lete u nebo: Iz Tuzle do Beča za 5 eura

Od 1. novembra Međunarodni aerodrom Tuzla ugostit će i RyanAir, jednu od najpoznatijih niskobudžetnih aviokompanija u svijetu. S ovom kompanijom, ali i povratkom linije WizzAira za Eindhoven iz Sarajeva u Tuzlu, Tuzlanski aerodrom bi trebao premašiti ovogodišnji plan od 400 hiljada prevezenih putnika. Ovo je potvrdio i direktor Aerodroma Dževad Halilčević.

– Povratkom linije za Eindhoven, povećanjem broja letova prema dosadašnjim destinacijama i dolaskom RyanAira, mi ćemo sigurno povećati broj putnika i do 20 posto, što je otprilike ravno nivou putnika koji imamo ljeti. Recimo, imat ćemo pet puta sedmično letove za Beč i Memmingen, a četiri puta sedmično za Dortmund, kazao je Halilčević.

Avioni WizzAira sa Tuzlanskog aerodroma lete na 15 destinacija u šest zemlja Evropske unije – u Njemačku, Austriju, Dansku, Švedsku i Francusku, s tim da će od 1. novembra, kada na snagu stupa zimski red letenja, biti dodata i destinacija prema Holandiji, pa će broj sedmičnih letova biti 40. RyanAir će dolaskom na Tuzlanski aerodrom uvesti linije za Arland kod Stockholma, te Memmingen i Beč.

Uprkos činjenici da će iz Tuzle sada letjeti dvije aviokompanije, sa rekordno visokim brojem letova i destinacija, u Aerodromu traže načine da uvedu i nove linije, pogotovo prema Turskoj, odnosno Istanbulu.

– Mi tražimo avioprevoznika i za Istanbul u ovom trenutku, te radimo na tome da se broj prisutnih avioprevoznika poveća. Ljudi žele da lete i u Dusseldorf, u Hamburg, zatim žele Francusku, pogotovo Pariz, pa i Belgiju, a imamo stalne upite i za letove za London i Dublin, tako da vjerujemo da interesa ima dovoljno da ove linije učinimo isplativima, dodaje Halilčević.

Cijene letova prema svim destinacijama su prilično povoljne, ali treba uzeti u obzir činjenicu da se radi o niskobudžetnim kompanijama koje niže cijene nude nauštrb usluga koje imaju samo velike kompanije. Recimo, povratna karta za Memmingen, smješten između Ulma i Münchena, ukoliko letite 4, a vraćate se 7. novembra, iznosi oko 70 KM, dok će povratna karta za Beč, ako polazite 5, a vraćate se 8. novembra, iznositi 20 KM u osnovnom paketu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti