05.03.2024.
HomeNovostiBoris Johnson pozvan da se izvini za komentare o Srebrenici

Boris Johnson pozvan da se izvini za komentare o Srebrenici

Britanski premijer Boris Johnson pozvan je da se ispriča za članak koji je napisao 1997. godine o masakru u Srebrenici, u kojem je “ove muslimane” opisao kao “ne baš anđele”, prenosi BBC.

U pismu s 30 drugih parlamentaraca, zastupnik laburista Tony Lloyd rekao je da “nema opravdanja za bilo kakav način okrivljavanja žrtava genocida za njegovo počinjenje”.

No, u Downing Streetu su rekli da su Johnsonovi komentari izvučeni iz konteksta.

Prošlo je 25 godina od kada je u Srebrenici ubijeno 8.000 muslimana, navodi BBC.

Masakr se dogodio tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992. – 1995.), kada je srpska vojska bila uključena u operaciju etničkog čišćenja.

Tisuće muslimana tražile su sigurnost u Srebrenici, koju su štitile nizozemske snage UN-a, ali je područje palo u srpnju 1995. za vrijeme srpske ofenzive na čelu s generalom Ratkom Mladićem.

Dvije godine kasnije, pišući za list Ottawa Citizen, Johnson je osudio ono što se dogodilo, opisujući to kao “najgori masakr na europskom tlu od Trećeg Reicha”, iznoseći tvrdnju da je Zapad teško mogao intervenirati u sukobu.

“U redu, kažem, sudbina Srebrenice bila je strašna. Ali oni nisu bili baš anđeli, ovi muslimani”, rekao je.

U pismu je više od 100 muslimanskih organizacija i predstavnika zajednice pozvalo Borisa Johnsona da se izvini, tvrdeći da je prisustvovanje događajima u znak sjećanja na genocid u Srebrenici “bez razmišljanja o vašim prethodnim komentarima uvreda za žrtve i njihove obitelji”.

Downing Street je u odgovoru na pismo naveo: “Ovaj citat je jasno izvađen iz konteksta”.

“Premijer je u posljednjih 25 godina dosljedno osudio genocid u Srebrenici kao jedan od najgorih zločina u povijesti”, naveo je Downing Street.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti