Borba protiv korone: Britanci će vakcinisati milione stanovnika na stadionima

0

Britanska vlada planira početak vakcinisanja oksfordskom vakcinom 4. januara, piše u nedjelju Sunday Telegraph.

Vlada se nada da će u iduće dvije sedmice prvom dozom vakcinisati dva miliona ljudi oksfordskom vakcinom koje proizvodi farmaceutska tvrtka AstraZeneca ili Pfizerovim vakcinom, piše list.

Očekuje se da će britanski regulator ovih dana odobriti oksfordsku vakcinu, dodaje list.

Kako se navodi, britanske vlasti planiraju operaciju nezapamćenih razmjera koja uključuje masovno vakcinisanje na stadionima i ogromnim kongresnim centrima.

U AstraZeneci su u subotu navečer potvrdili da vjeruju da je njihova vakcina jednako visoko učinkovito kao i Pfizerova i Modernina. Kod oksfordke vakcine se kao prednost navodi da je znatno jednostavnija za skladištenje, koja ne zahtijeva pohranjivanje doza na ekstremno niskim temperaturama, već ga se tretira kao vakcinu za gripu.

Britanija je prva zapadna zemlja koja je započela masovnu kampanju vakcinisanja protiv koronavirusa vakcinom Pfizera i BioNTecha.

Bivša članica EU potvrdila je u subotu 34.693 nova slučaja zaraze i 210 umrlih, objavila je vlada uz napomenu da se radi o djelomičnim podacima.

S više od 70.000 žrtava covida-19, Britanija je šesta najteže pogođena zemlja u svijetu po broju mrtvih iza Sjedinjenih Država, Brazila, Indije, Meksika i Italije.

Britanski premijer Boris Johnson izvijestio je prošlu subotu o novom, zaraznijem soju koronavirusa što je potaknulo brojne zemlje da ukinu saobraćajne veze s Britanijom.

Regulatoru treba dati vremena za odobrenje oksfordske vakcine

Regulatornoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (MHRA) treba dati vremena za pregled podataka o oksfordskoj vakcini protiv covida-19, reagirala je u nedjelju portparolka britanskog ministarstva zdravstva na naslove da će Velika Britanija 4. januara krenuti s upotrebom te vakcine. “Moramo sada MHRA-i dati vremena da odradi svoj važan posao i moramo čekati njihov savjet”, rekla je portparolka.