24.07.2024.
HomeNovostiBOLESNA PROVOKACIJA IZ SRBIJE: Plakatima pozivaju na "godišnjicu oslobođenja Srebrenice"

BOLESNA PROVOKACIJA IZ SRBIJE: Plakatima pozivaju na “godišnjicu oslobođenja Srebrenice”

Na plakatu je prikazan spomenik srpskom političaru iz druge polovine 19. vijeka Svetozaru Miletiću koji se nalazi na Trgu slobode, kao i grbovi udruženja “Srpski soko”, zatim bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i Grada Novog Sada.

alt

Podsjećamo, Rezolucijom Ujedinjenih nacija o Srebrenici iz maja ove godine, 11. jul se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u tom gradu u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je u Srebrenici bivša Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid u toj, do tada, zaštićenoj enklavi UN-a.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nespriječavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

Nakon pada zaštićene zone Srebrenice, pripadnici VRS za nekoliko dana u julu 1995. godine ubili su 8.372 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su proteklih godina u više od 80 masovnih grobnica na području opština Srebrenica, Bratunac i Zvornik.

Pored primarnih masovnih grobnica, pronađene su i sekundarne i tercijarne, jer su pripadnici VRS bagerima otkopavali primarne grobnice i premiještali ih u nove, kako bi sakrili tragove zločina.

Zbog togu se dijelovi tijela istih žrtava nerijetko pronalaženi u različitim masovnim grobnicama, piše Autonomija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti