01.03.2024.
HomeLifestyleBogate vitaminom C i odlične za dobro raspoloženje..

Bogate vitaminom C i odlične za dobro raspoloženje..

Bogate su vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i pritom su veoma ukusne.

Mandarina za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična narandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe, te kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe.

Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranljiva jedinjenja koja efikasno snižavaju “loš holesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama. Sok mandarine možete da koristite i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete da koristite i u pripremi jela s piletinom ili ribom.

Sprečava gojaznost

Naučnici sa Unoverziteta “Western Ontario” otkrili su da hranljiva materija skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

Može i na kožu

Od mandarina možete da napravite i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške madnarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite da deluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete da koristite dva puta nedeljno ako imate masnu kožu ili jednom nedeljno ako imate suvu i normalnu kožu.

Popravlja raspoloženje

Vjerovali ili ne, mandarine mogu da poprave vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike “Mayo”. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i tjeskobe. Ako imate loš dan i želite da se osećate opuštenije, pokušajte s mandarinama!

Teže mandarine su bolje

Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vredne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svetla. Konzumirajte ih svakako u roku od sedam dana od dana kupovine.

 

 

 

 

 

 

 

 

novosti.rs

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti