13.07.2024.
HomeSvijetBjelorusi traže smjenu Lukašenka, a on traži spas kod Putina

Bjelorusi traže smjenu Lukašenka, a on traži spas kod Putina

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko suočen posljednjih mjesec dana sa do sada neviđenim protesnim pokretom, danas (14. septembar) ide u Soči da razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dvije zemlje, koje su mjesecima imale komplikovane odnose, razgovarat će o produbljivanju političkih i ekonomskih veza u trenutku kada Lukašenko traži da učvrsti podršku Moskve u odbrani od protesta protiv njega, javio je AFP.

Posljednjih godina Lukašenko, na vlasti od 1994, optužio je više puta svog istorijskog saveznika Rusiju da hoće od Bjelorusije napraviti vazala i odbacio ideju Moskve o produbljivanju Unije koja postoji između dvije zemlje.

Čak je pred predsjedničke izbore 9. avgusta optužio Moskvu da djeluje protiv njega.

Međutim, od kada su prije mjesec dana počeli protesti protiv njega u Bjelorusiji i osuda njegovog reizbora kao prevare, Lukašenko je napravio zaokret od 180 stepeni i zatražio rusku podršku protiv, kako tvrdi, zapadne operacije da ga destabilizuje.

U Rusiji kruže glasine da bi Moskva mogla iskoristiti situaciju da nametne Minsku čvršću uniju koju je do sada Lukašenko odbijao u ime suvereniteta i nezavisnosti zemlje.

Bjeloruski opozicionari, od kojih je većina ili uhapšena, ili protjerana iz zemlje posljednjih sedmica, insistiraju da je njihov pokret usmjeren protiv Lukašeneka i da nije ni proruski, ni prozapadni.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti