01.03.2024.
HomeNovostiBIVŠI DIREKTOR RMU BANOVIĆI KADRIJA MODRIĆ: "Rudnici u FBiH dati lokalnim kaubojima...

BIVŠI DIREKTOR RMU BANOVIĆI KADRIJA MODRIĆ: “Rudnici u FBiH dati lokalnim kaubojima da vladaju”

Kadrija Modrić bivši direktor RMU Banovići i aktuelni uposlenik kazao je u emisiji ‘Istraga sedmice’ Hayat TV-a da su svi rudnici u većinskom vlasništvu Vlade FBiH.

Kazao je da su sve vlade koje su do sada bile glavni krivac za stanje u rudnicima.

“Rudnici su dati u ruke lokalnim kaubojima da vladaju na privatnoj osnovi, kao da je njihova babovina. Bez mehanizama kontrole smo dovedeni. U rudniku su kvantitativnim metodama primani radnici. U nas još samo nije zaposlen učitelj klavira, sve profesije su zaposlene. Ovo se stanje samo kalemilo i sve je došlo na naplatu. Više nema uzmicanja. Mi u Banovićima ugalj čupamo, ne eksploatišemo. Za godinu-dvije unutarnji transport nećemo moći savladati uspone, postat ćemo nerentabilni totalno”, kazao je Modrić.

Naveden je i primjer da u Rumuniji najveći rudnik proizvede 27 miliona tona lignita i opslužuje ga 136 administrativnih radnika, oko 8000 rudara dok kod nas svi rudnici zajedno proizvedu oko 4 milione tona.

Vahid Hećo (SBIH), bivši federalni ministar energije, rudarstva i industrije, istakao je da su 2010. godine svi rudnici proizvodili više od 7 miliona tona uglja.

Nesposobna su i rukovodstva rudnika, ne bih samo Vladu FBiH krivio. Što se tiče zapošljavanja, previše je radnika zaposleno u rudnicima. Nije previše onih koji silaze u jamu nego onih što hodaju”, rekao je Hećo.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti