23.07.2024.
HomeNovostiBivši crnogorski bokser optužen u Americi zbog trgovine 22 tone kokaina

Bivši crnogorski bokser optužen u Americi zbog trgovine 22 tone kokaina

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je u ponedjeljak, 31. oktobra, bivšeg boksera iz Crne Gore Gorana Gogića za trgovinu 22 tone kokaina, piše Reuters.

Kako je navedeno, kokain je vrijedan više od milijardu dolara, a otkriven je u jednoj od najvećih zapljena kokaina u američkoj povijesti.

Četrdesettrogodišnji Goran Gogić uhapšen je 30. oktobra navečer dok se sa aerodroma u Miamiju pokušavao ukrcati na let za Zürich, nakon što ga je optužila velika porota u New Yorku.

Gogić je optužen u tri tačke za kršenje Zakona o suzbijanju droga u pomorskom prometu i u jednoj za udruživanje. Predviđene su kazne od najmanje deset godina zatvora, uz moguću doživotnu kaznu zatvora.

Ročište za određivanje pritvora zakazano je za 7. novembra.

Optužnica dolaze nakon zapljene 22 tone kokaina sa tri komercijalna teretna broda 2019. godine. To uključujuje 19,8 tona sa broda MSC Gayane, dok je bio usidren na pomorskom terminalu Packer Avenue u Philadelphiji.

U optužnici se navodi da je droga bila prebacivana u Evropu iz Kolumbije, kroz američke luke. Za njeno podizanje noću sa glisera na teretne brodove, korištene su dizalice i mreže.

Dio kokaina koji je zaplijenjen na brodu MSC Gayane u Philadelphiji 17. juna 2019.
Dio kokaina koji je zaplijenjen na brodu MSC Gayane u Philadelphiji 17. juna 2019.

Prema optužnici, Gogić je bio zadužen za logistiku te je surađivao sa članovima posade, kolumbijskim trgovcima i evropskim lučkim radnicima, u korist balkanskih kartela.

Američki državni odvjetnik Breon Peace saopćio je da je Gogićevo hapšenje i podizanje optužnice “velika pobjeda za provođenje zakona”.

Lawrence Hashish, Gogićev odvjetnik, tvrdi da su optužbe za njegovog branjenika bile iznenađenje. Gogić je izjavio da je nevin i da je u Sjedinjene Američke Države došao na boksačku konvenciju.

Najmanje osam članova posade Gayanea izjasnilo se krivima za optužbe za zavjeru.

Gogić je bio bokser od 2001. do 2012. godine, a prema dostupnim podacima pobijedio je u 21 borbi i izgubio četiri, uz dva remija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti