Biskup iz Siska Vlado Košić zemljotres uporedio sa “borbom protiv Srba i Turaka”

0

Poznati hrvatski historičar Hrvoje Klasić oštro je reagovao na istup kontroverznog sisčakog biskupa Vlade Košića, koji je nedavni katastrofalni zemljotres u Hrvatskoj uporedio sa “borbom protiv Srba i Turaka”.

Klasnić je rekao da biskupu Košiću ovo nije prva srbomrzačka izjava, te da vrh katoličke crkve nikad nije reagovao na njegove istupe, čak ni kada je “ustaške osuđenike nazivao hrvatskom vojskom.”

On je dodao da je Košić takvim izjavama došao u sukob s trenutnim papom, te da je on za Hrvatsku i Katoličku crkvu “uvijek sramota, a sada je posebna sramota.”

S druge strane, Klasić je istakao solidarnost koju su u teškim danima nakon potresa pokazali i Srpska pravoslavna crkva i srpski narod.

– I Srpska pravoslavna crkva i Srpsko narodno vijeće toliko su dobra napravili na Baniji – na stranu milion eura koje je Srbija dala Hrvatskoj, grad Beograd je Srpskoj pravoslavnoj crkvi dao 200.000 evra za koje je kupljeno 50 kontejnera, a misle ih kupiti oko 100. Nikada nisu, kao što je i episkop Porfirije rekao, gledali koje su nacionalnosti ljudi kojima pomažu, potres ne pravi razliku, ni pomoć ne treba praviti razliku. I dok Srpska pravoslavna crkva pomaže na terenu, Košić kaže da su Srbi problem, rekao je Klasić, prenosi Srpskainfo.