Biserko: Ugroženost Srba je floskula kojom se SPC uvijek služila

0

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, kazala je kako je Beograd apsolutno koncentrisan na to da obesmisli sve što Crnu Goru predstavlja kao nezavisnu i prozapadno orijentiranu državu.

– O tome svjedoči većina srpskih medija koji predstavljaju ključne influensere, zajedno sa tabloidima. Tome doprinose i ljudi iz srpskih akademskih krugova koji, svojim pisanjem tome kako je Crna Gora samo teritorija, doprinose negiranju crnogorske nacije, rekla je Biserko.

Ističe kako je Srpska pravoslavna crkva uvijek imala ulogu mobilizacije Srba u regionu, na način da ih podsjeti na žrtve njihovog vlastitog naroda kako bi podigli emocije građana do tog nivoa da misle da su ugroženi.

– Ugroženost Srba je floskula kojom se služe. Kao jedina prekogranična i legitimna institucija, crkva Srbije je instrumentalizovana, pa je ustoličenje Joanikija na Cetinju bila prilika da se pokaže snaga Beograda u tom momentu, kazala je ona.

Smatra da je Slobodan Milošević završio jednu etapu “zaokruživanja srpskih teritorija”, te da je sada na redu druga etapa.

– Srbija se vratila na period prije ujedinjenja. Odrekla se svih modernizacijskih rezultata i međunarodna zajednica to počinje da shvata. “Srpski svet” je samo reciklirani termin. Iako je predsjednik Aleksandar Vučić rekao da nikada nije pomenuo termin “srpski svet”, njegovi bliski saradnici poput Aleksandra Vulina sistematski i kontuirano ponavljaju tu tezu i potrebu da aktuelna generacija mora da završi proces ujedinjenja, rekla je ona u izjavi za crnogorsku Gradsku TV.

Poručuje kako je Rusija remetilački faktor na Balkanu, dok region više nije prioritet SAD-a kao što je nekada bilo, ali kaže kako SAD neće dozvoliti rušenje na ovim prostorima.

– To se poremetilo penetracijom Rusije. Moskva je najrelevantnija za ono što se događa u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, kao remetilački faktor koji testira Evropsku uniju i NATO. Nismo više prioritet SAD kao što smo nekad bili, ali Balkan je u sferi njihovih bezbjednosnih prioriteta, što će se pokazati na primjeru Crne Gore, jer neće dozvoliti ni rušenje, ni orijentaciju u drugom pravcu, ističe Biserko.

Kao i mnogi drugi, tako i Biserko smatra da je “srpski svet” opasnost za cijelu regiju.

– Svi su prepoznali scenario iz devedesetih, cijeli region se probudio i solidarisao sa Crnom Gorom. Druge zemlje regiona imaju veliko nepovjerenje prema Srbiji. Prisutna je strepnja od sljedećeg poteza Beograda. Hrvatska je bezbjedna jer je članica NATO-a i EU, zaključila je Biserko.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here