15.07.2024.
HomeNovostiBiserko: "Srpski svet" je ponovo aktueliziran

Biserko: “Srpski svet” je ponovo aktueliziran

O dešavanjima na Kosovu u Dnevniku 2 Federalne televizije govorila je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.

Hiljade kosovskih Srba protestiralo je na trgu u Kosovskoj Mitrovici, situacija je bila napeta i može se reći da je sve to izrežirao Beograd zato što on, zapravo, ne želi dogovor već njegovo odlaganje i status quo, kazala je Biserko. Situaciju na Kosovu vidi kao politički teatar gdje Rusija ima značajnu ulogu.

Zamrznuti konflikt

– Iza toga vjerovatno stoji i sama Rusija, kojoj odgovara zamrznuti konflikt na zapadnom Balkanu kako bi se onemogućila njegova konsolidacija i uključivanje Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova u NATO. Istovremeno, imamo priliku da vidimo da Sjeverna Koreja pojačava lansiranje svojih raketa, što također može biti jedna od tih kriznih tačaka koje Rusija podstiče – dodala je.

Prema njenim riječima, ima više interesa da se dijalog Beograda i Prištine ne nastavi jer je Srbija, kako kaže, očigledno na poziciji podjele Kosova, kao što i uvijek i bila.

– Dižu se mnogi oni koji su učestvovali u prvobitnoj podjeli od 2015. do 2019. godine, što je spriječila Angela Merkel i na Kosovu i u Tirani. Kako sada stvari stoje, zapadna zajednica u ovom momentu ne uvažava takve zahtjeve. Imamo izjavu ambasadora SAD u kojoj poziva Srbe da se vrate u kosovske institucije, kao i da Kosovo krene s pregovorima o Zajednici srpskih opština – navela je Biserko.

Problem je, pojašnjava, u tome što se Zajednica srpskih opština različito percipira u Beogradu i na Kosovo. Kosovo strahuje da bi njenim osnivanjem došlo do disfunkcionalnosti poput one u Bosni i Hercegovini, dok Beograd sve vrijeme priželjkuje da nastane neki novi tip entiteta poput Republike Srpske.

Rusiji bi odgovarao manji sukob

– Projekat “srpski svet” ponovo aktueliziran ove godine na svim terenima, u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i sada na Kosovu. Nije se odustalo od tog projekta i on je paralelan pritiscima na Srbiju koji dolaze sa Zapada. Pitanje je kada će prevagnuti pozitivan stav Srbije u odnosu na ponudu Zapada. Međutim, treba imati u vidu da je ruska strana duboko infiltrirana u Srbiju, u njeno društvo, Akademiju, SPC, bezbjednosne službe, kulturu, medije, ona je sveprisutna na neki način i pitanje je kada će Zapad uspjeti da taj uticaj neutrališe – istakla je Biserko.

Rusiji bi sigurno odgovarao neki manji sukob na Kosovu i do njega može vrlo lako doći, smatra Biserko.

Međutim, dodaje, s obzirom na prijetnje koje sada desničari šalju raznim grupacijama u Srbiji koje su za neku drugu opciju, čak i unutar same Srbije može doći do nekih incidenata. U svakom slučaju, zaključuje Biserko, u interesu je i Rusije i Srbije da se Kosovo zadrži kao zamrznuti konflikt.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti