20.07.2024.
HomeNovostiBill Gates: Korona će za ljude u bogatim zemljama završiti do kraja...

Bill Gates: Korona će za ljude u bogatim zemljama završiti do kraja 2021., a za ostale godinu kasnije

Svi žele znati kada će kriza koronavirusa završiti, a suosnivač Microsofta Bill Gates procjenjuje da je to ovisno o tome da li živite u zemljama u razvoju ili bogatim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država.

– Nacrt inovacija o povećanju dijagnostike, novim terapijama i vakcinama zapravo je prilično impresivan. I zbog toga osjećam da bi se za bogati svijet kriza u velikom mjeri mogla završiti do kraja 2021., a za svijet općenito do kraja 2022. godine – kazao je Gates u intervjuu za magazin Wired, koji je objavljen u petak.

Gates, koji finansira medicinska istraživanja i programe cjepiva putem Fondacije Bill & Melinda Gates, nije optimističan. Svjestan je, kako je kazao, da čak i ako se njegovo predviđanje ostvari, izbijanje krize mnoge zemlje je već vratilo godinama inazad, što se tiče ekonomskog rasta, ali i napretka u borbi protiv malarije, dječije paralize i HIV-a.

U razgovoru Gates ima oštre riječi za američki sistem testiranja i izražava frustracije zbog toga kako su se predsjednik Donald Trump i njegova administracija suočili sa situacijom. To za njega nije ništa novo, budući da se Gates ni ranije nije bojao govoriti o tome kako su SAD reagirale na virus, kazavši za CNN da je veliki broj slučajeva u SAD-u posljedica nedostatka testiranja i traženja kontakata, kao i otpornost prema nošenju maski za lice. Gates je, osim toga, bio meta i mnoštva teorija zavjere i neistina o virusu.

Međutim, on vjeruje da će se na kraju napraviti cjepivo, naglasivši kako će zbor razmjera i problema u proizvodnji neka cjepiva vjerovatno pomoći samo u bogatim zemljama, piše CNET.

– Čini se da se ova bolest vakcinom može spriječiti – istakao je Gates.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti