Bahata vlast u Sarajevu opet istjerala studente na ulicu

0
Sarajevo, bih - 14. april 2020:Grupa od 18 bosanskohercegovačkih državljana koji su se 27. marta vratili iz Italije, napustili su danas karantin u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu u kojem su boravili po rješenju Federalnog ministarstva zdravstva ( Kanton Sarajevo - Anadolu Agency )

Danas bi trebao zvanično biti otvoren privremeni izolatorij u Studentskom domu Bjelave. Otvaranje je najavljeno u petak nakon sastanka članova Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Kemal Beganović je rekao da je sve obezbijeđeno za normalno funkcionisanje objekta.

– Mi smo preduzeli sve što je potrebno da bi jedan ovakav objekat profunkcionisao, u smislu opreme, pregrada, odvajanja zona, rekao je Beganović, prenosi BHRT.

On je dodao da će prostor biti kapaciteta do 100 mjesta, te da je namijenjen za pacijente sa srednje teškom i sa blažom kliničkom slikom.

S obzirom da je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta pacijentima pozitivnim na koronavirus, neminovno se ukazala potreba za formiranjem ovog dodatnog izolatorija.

Podsjećamo, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu reagovao je na odluku da studentski dom Bjelave ponovo bude iskorišten za uspostavljanje izolatorija. Poručili su kako će ovaj put izaći na ulice.