Biden: Rusija će platiti ‘strašnu cijenu’ ako napadne Ukrajinu

0

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu jasno poručio da će Rusija platiti “strašnu cijenu” i suočiti s razornim ekonomskim posljedicama ako napadne Ukrajinu, a sličnu poruku Moskvi uputili su ministri vanjskih poslova G7 nakon sastanka u Liverpoolu, prenosi Hina.

“Jasno sam dao do znanja predsjedniku Putinu…da će, ako krene na Ukrajinu, ekonomske posljedice po njegovu ekonomiju biti razorne, razorne”, rekao je Biden novinarima nakon što je komentirao smrtonosna tornada koja su poharala nekoliko američkih saveznih država.

Biden je ponovio novinarima da slanje američkih vojnika u Ukrajinu u slučaju ruske invazije “nikada nije bilo na stolu”, iako će SAD i NATO morati jačati istočno krilo NATO-a, piše Reuters.

Biden je Putinu u utorak u dvosatnom telefonskom razgovoru rekao da će se položaj Rusije u svijetu “značajno” promijeniti ako napadne Ukrajinu.

Ukrajina optužuje Rusiju za gomilanje trupa

Ministri vanjskih poslova G7 u subotu su poslali sličnu poruku Moskvi nakon susreta u Liverpoolu, upozorili su je na “strašne posljedice” i pozvali je da se vrati za pregovarački stol.

Nova šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock rekla je da se G7 složio da se pregovori Kijeva i Moskve trebaju nastaviti u tzv. normandijskom formatu uz posredništvo Njemačke i Francuske, piše dpa.

Ministri financija G7 u ponedjeljak će održati virtualni sastanak o ekonomskim problemima, uključujući inflaciju, a trebali bi razmotriti i potencijalne sankcije protiv Rusije ako napadne Ukrajinu, rekli su dužnosnici.

Ukrajina optužuje Rusiju da gomila desetke hiljada vojnika uz granicu i priprema se za napad. Rusija to poriče i optužuje Ukrajinu i SAD za destabilizirajuće ponašanje te traži sigurnosna jamstva za vlastitu zaštitu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here