28.03.2024.
HomeSvijetVeliki protesti u Beču: Nevakcinisanim od danas zabranjeno izlaziti

Veliki protesti u Beču: Nevakcinisanim od danas zabranjeno izlaziti

Desetak hiljada prosvjednika okupilo se ponovno u subotu u središtu Beča, nakon nekoliko vikenda prosvjeda diljem zemlje, kako bi negodovali protiv obaveznog cijepljenja protiv covida-19 i izolacije onih koji se ne žele cijepiti.

Okupilo se oko 44.000 ljudi, po procjeni policije, javio je tportal.

U austrijskom glavnom gradu bila su predviđena 24 prosvjedna skupa, a stranka krajnje desnice FPO organizira “mega prosvjed” na dva koraka od palače Hofburga.

Izvor : REUTERS/Lisi Niesner

Njezin predsjednik Herbert Kickl obećao je da će nastaviti prosvjede sve dok “vladu ne stjeramo pred zid”.

“Ovo je sramota za našu zemlju”, “Nisam ni neonacist ni huligan, borim se za slobodu i protiv cjepiva”, “Ne cijepnom fašizmu”, pisalo je na transparentima koje su nosili sudionici prosvjeda.

Prije sedmicu više od 40.000 ljudi mirno je prosvjedovalo u Beču i isto toliko 20. novembra, netom nakon najave obaveznog cijepljenja, što je jedinstvena odluka unutar EU-a u borbi s pandemijom.

Izvor : REUTERS/Lisi Niesner

Ove je sedmice vlada iznijela pojedinosti: zakon će se primjenjivati od februara 2022. i vrijedit će za sve austrijske stanovnike starije od 14 godina. Izuzeti će biti oni koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga.

Cijepljenje se ne može nametnuti silom, navodi se u tekstu, ali će nepoštovanje zakona imati finansijske posljedice, inicijalno 600 eura koji se mogu popeti do 3600 u slučaju neplaćanja. Usto, cijepljenima danas završava karantena a necijepljenima je zabranjeno izlaziti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti