20.05.2024.
HomeKolumneBespuća Policijske Države Hrvatske: Sretan vam Božinović

Bespuća Policijske Države Hrvatske: Sretan vam Božinović

Blagdani su vrijeme kad ljudi putuju svojim obiteljima i žele provesti nekoliko dana s njima. Naravno, u doba pandemije takvi oblici druženja nisu preporučljivi i mogu doprinijeti daljnjem širenju zaraze. Iz tog razloga, tjedan uoči Božića, Nacionalni stožer civilne zaštite, na čijem je čelu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i Vlada Hrvatske odlučili su pooštriti mjere kako bi smirili širenje korona virusa.

U posljednjih mjesec su došli iz faze “sve je pod kontrolom“ do faze “stavit ćemo vas pod kontrolu“. S obzirom na brojke koje Hrvatska bilježi posljednjih tjedana, nije iznenađujuće da su potrebne strože mjere, ali mnogi smatraju da su mjere uvedene krajem studenog došle prekasno. Osim toga, ove nove, predbožićne mjere mnogi smatraju nedosljednima i diskriminirajućima.

Specifičnosti pravoslavne liturgije

Da su odluke očito polovično promišljene pokazala i regulacija broja vjernika u crkvama. Posljednjim mjerama je uvedena iznimka prema kojoj, umjesto maksimalno 25 vjernika, u crkvi može biti jedan vjernik na sedam metara kvadratnih te takva odluka vrijedi za 24. i 25. prosinca. Odnosno, za katolički Badnjak i Božić. Istovjetna odluka nije donesena i za pravoslavni Badnjak i Božić.

Nakon nekoliko dana šutnje o ovoj nelogičnosti, oglasio se ministar Božinović. Objasnio je pri tome da će se za te potrebe “epidemiološki okvir definirati posebnom uputom u prvom tjednu siječnja, ovisno o razvoju epidemiološke situacije i specifičnostima pravoslavne liturgije“ te da su u kontaktu s predstavnicima pravoslavne crkve.

Osim toga, ponovno je, kao i tijekom proljeća, ograničeno kretanje građanima. Ovaj puta je ograničenje uvedeno na razini županija te osobe ne smiju napuštati županiju u kojoj imaju prebivalište ili boravište od 23. prosinca do 8. siječnja, osim u određenim iznimkama, za što im se izdaju propusnice.

Naravno, postoje osobe kojima zbog prirode posla (naprimjer žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19) ili svog stanja (pacijenti koji zahtijevaju medicinsku skrb) propusnica nije potrebna. Međutim, propusnice nisu potrebne ni članovima Vlade, zastupnicima u Saboru i ustavnim sucima. Zgodnim potezom, politička elite se uzdigla iznad običnog puka i izuzela same sebe od ovih prizemnih ograničenja. Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu. Uostalom, što virus zna što je Jupiter.

Procjena cijene smještaja

Međutim, istodobno su se pobrinuli da ne stane sve samo na tom plošnom razlikovanju političke elite i puka. Vjerojatno zato jer bi građani brzo shvatili o čemu se radi pa su odlučili baciti još koju kost da se oko nje međusobno natjeravaju.

Mjere kojima se ograničava kretanje najavljene su praktički tjedan dana prije stupanja na snagu. Ukoliko je netko imao dovoljno dana godišnjeg odmora na raspolaganju mogao je uzeti slobodno i otputovati prije uvođenja zabrana jer se odlukom ne brani povratak u mjesto prebivališta. Naravno, ukoliko osobe imaju na raspolaganju dana godišnjeg odmora i ukoliko im poslodavac odobri korištenje godišnjeg. Zasigurno nisu baš svi mogli istovremeno otići s posla, ali zato su vrli vlastodršci mislili i o onima koji su morali raditi sve do Badnjaka.

Kao valjan razlog za dobivanje propusnice navedena je uplata smještaja u nekom od hotela ili privatnih smještaja. Stoga, ukoliko netko želi provesti blagdane s obitelji, a nije baš mogao dobiti godišnji da izbjegne zabranu putovanja, trebao je samo uplatiti potreban broj aranžmana i odvesti se s obitelji i bližnjima do željene destinacije. I, naravno, imati dovoljno novca za tako nešto izvesti. Da je očito kako se nije moglo uzeti baš bilo kakav smještaj pokazuje i izjava Damira Truta, pomoćnika ministra unutarnjih poslova.

Trut je, komentirajući zahtjeve za propusnicama i dokaze o plaćenom smještaju, rekao: “Kad netko navede da je platio sobu 10 eura, to nije cijena adekvatna tržištu, vjerojatno je fiktivan račun.“ Dovinuli su se tako i tržišnoj procjeni cijena smještaja, samo nisu javno obznanili koja je minimalna cijena aranžmana kojim se osigurava propusnica pa da taj ekonomski kriterij bude jasno postavljen. Jer, para se mora vrtiti, a ‘ko para nema, nek’ se vrti u svom krevetu.

Zagreb može, ostali ne mogu

Uz sve to, i kod logike zatvaranja županija je napravljena iznimka, pa su Grad Zagreb, koji ima status županije, i Zagrebačka županija jedinstveno područje, unutar kojeg je omogućeno kretanje. Prema posljednjem popisu stanovništva, u tom području živi 1.107.623 stanovnika, a u cijeloj Hrvatskoj njih 4.284.889. Pojednostavljeno rečeno, više od četvrtine stanovnika se može međusobno posjećivati i viđati, a preostale tri četvrtine su podijeljene u 19 zatvorenih područja.

Ukoliko živite i radite u Zagrebu, a obitelj ili vaši najbliži su u drugim krajevima Hrvatske, što je čest slučaj u Hrvatskoj, onda je velika vjerojatnost da ćete biti spriječeni vidjeti ih ovih blagdana.

Stoga, ukoliko ste pripadnik političke elite, za koju je propusnica misaona imenica, ukoliko ste uspjeli ishodovati godišnji odmor i otići u posjetu svojim bližnjima, ukoliko ste imali dovoljno novca u džepu za hotelski aranžman ili ste imali geografsku sreću da ste vi i vaši bližnji među 1.107.623 građana u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, sretan vam Božić.

Ukoliko niste ništa od navedenog, sretan vam Božinović.

Eh da, pravoslavci, vi se strpite do siječnja. Ipak postoji neki red u ovoj državi.

 

Piše: Nikola Baketa, AJB

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti