26.02.2024.
HomeNovostiBesmisleni Milanović umislio da je bitan: "Izetbegović, Dodik i Čović trebaju se...

Besmisleni Milanović umislio da je bitan: “Izetbegović, Dodik i Čović trebaju se sastati sa mnom, Dodikom i Erdoanom”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je danas da bi se “predstavnici konstitutivnih naroda” u Bosni i Hercegovini trebali sastati s njim, srbijanskim i turskim predsjednicima, Aleksandrom Vučićem i Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), ali je prema toj ideji suzdržan Bakir Izetbegović.

Milanović se u srijedu sastao sa članom predsjedništva Miloradom Dodikom, u jeku političke krize u Bosni i Hercegovini i napora američke administracije da utječe na promjenu izbornog zakona.

Mislio kontaktirati Erdoana

Hrvatski predsjednik kazao je u četvrtak da su on i Dodik razgovarali o tome da za „zajednički sto“ sjednu “predstavnici konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini” – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik – „uz neku vrstu potpore mene, Aleksandra Vučića i predsjednika Erdoana“.

Milanović kaže da je „mislio kontaktirati“ Erdoana i da je uvjeren da bi pristao na tu ideju.

Međutim, čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović trenutno ima “neke rezerve” prema tome.

– Ja ga ne napadam i prozivam, on mora objasniti zašto – kazao je Milanović novinarima u Delnicama, gdje je boravio zbog obilježavanja osnutka 138. brigade Hrvatske vojske “Goranski risovi”.

Pijesak do vrata

Takav bi format, smatra Milanović, mogao polučiti rezultate, dok pregovaranje putem „razno-raznih posrednika, ambasadora, ne vodi nikamo“.

– To je Bosnu i Hercegovinu zakopalo u pijesak do vrata – kazao je.

Milanovićev je ured u saopćenju u srijedu naveo da se predsjednik sastao s Dodikom kao „predstavnikom srpskog naroda“ u BiH, a istu je formulaciju Milanović ponovio u Delnicama.

– Znam da je to možda nekome anakrono, da to nekome djeluje bazično i primitivno. U Hrvatskoj su neke stvari moguće, u BiH nisu. Dejton je stupio ona snagu da bi se osigurao mir. Dejton je crta preko koje se ne smije ići – poručio je Zoran Milanović.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti