25.04.2024.
HomeNovosti"Ovlasti su u ladici i ne isključujem mogućnost da tu ladicu otvorim"

“Ovlasti su u ladici i ne isključujem mogućnost da tu ladicu otvorim”

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt završio je svoje obraćanje poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Odgovarajući na pitanja predsjednika Klubova visoki predstavnik je rekao:

“Ja nisam Peddy Ashdown i nećemo se vraćati u to vrijeme. U politici nije moguće odgovoriti sa da ili ne, ali ja ću reći da nakon posjete Ustavnom sudu mogu reći da ako već postoje odluke tog suda nije na visokom predstavniku da donosi odluke iznad tih. Dopustite mi da kažem da radim na tome. Pitanje provođenja odluka je najvažnije. Odluke NSRS nisu u skladu s ustavom. Pozitvno je što je Ustavni sud nezavisna institucija”, smatra Schmidt.

Po pitanju pravosuđa je kazao kako moramo doći u stanje vladavine prava, situacija u kojoj će se naći svi oni koji su odgovorni, postoji potreba u kojoj treba da se stekne povjerenje građana. “Nema zemlje u kojoj nema skandala, al postoji razlika u tome kako se rješavaju ti skandali”, rekao je.

Na pitanje o tome da li i kada će koristiti bonske ovlasti Schmidt je rekao da on to može, ali da će prije svega probati na sve druge moguće načine riješavati nastalu situaciju. Dodao je da je blagi, blagi optimista kada su u pitanju određeni problemi. Ipak je rekao:  “Ja već koristim svoje ovlasti, ne pod okom javnosti već sa strane. Moj prethodnik je bio ovdje dugo i dugo je trebalo da donese zakon, nije to nešto što se mjeri godinama već napretkom, ali opet kažem ovlasti su u ladici i ja ne isključujem mogućnost da se ta ladica otvori.”

U svom obraćanju ranije Schmidt je s nevjericom komentarisao trenutnu političku atmosferu u BiH.

“Ja zahvaljujem srdačno i onima koji su mi dali dobre ideje, savjete i želje i u RS-u. Zašto se još osjećam kao kod kuće je što vaša zemlja zaslužuje da opstaje i živi. Imate hiljadugodišnju historiju u kojoj je bilo i boljih i loših vremena. Tako da ste vi tu da doprinesete boljim vremenima. Radi se na društvu i na političkoj klimi. Moja je namjera bila da vam se obratim nakon 100 dana, iskreno sam se nadao da će to biti u pozitivnijim okolonstima. Nažalost nisu svi zastupnici ovdje, nadam se da će i oni prisustvovati, kao i to da će koristiti ovu priliku u budućnosti za razmjenu mišljenja”, rekao je na početku obraćanja visoki predstavnik u BiH.

“Svi pomno prate ovo pitanje, mi moramo sve uraditi da ova zemlja i dalje ostane na radaru Međunarodne zajednice. Naš zajednički interes je da doprinesemo mirnom razvoju događaja u BiH, ali i Zapadnom Balkanu. Ja sljedeće sedmice idem u New York da obrazložim izvještaj koji predstavlja činjeničnu potvrdu stanja. Mnogi građani BiH imaju sumnji u izabrane lidere, a oni moraju raditi kako bi sve uvjerili u mirnu i zajedničku budućnost. MZ i visoki predstavnik, ne mogu bez vas i onih koji imaju demokratsku odgovornost za ovu zemlju. Ja svoju poziciju vidim sa svim onim nadležnostima o kojima se dogovorila MZ, ali naravno uz nastojanje da se što više toga postigne na strani, van očiju javnosti. U Parlamentu nije bilo mnogo konstruktivnog dijaloga. Nisam onaj koji kaže da je najbolji parlament onaj koji usvaja mnogo zakona, ali oko ključnih zakona mora biti rezultata”, kazao je Schmidt.

Kakav je to stav blokirati parlament koji je pravo mjesto za razgovor?

“Zastupnici koji danas nisu ovdje u julu su odustali napustiti ove institucije zbog odluke mog prethodnika. Ono što ja ne razumijem je da neko blokira parlament koji je pravo mjesto za razgovore. Kakav je to stav?”, pita se Schmidt. “Imate neizostavan zadatak da se okrenete ka svjetloj mirnoj budućnosti, to je teško, ja kao Nijemac to jako dobro znam, ali molim vas nemojte razmišljati o prošlosti, a da to ne doprinosi budućnosti”, kazao je.

“Zastupnici su napustili ovaj dom upravo u trenutku kada bi trebali razgovarati i dogovarati reforme koji će ovu zemlju voditi ka boljoj budućnosti.”

U BiH još traje blokada rada bh. institucija budući da politički predstavnici bh. entiteta Republika Srpska koji su izabrani u državne institucije odbijaju učestvovati u radu institucija te ne prisustvuju ni današnjoj sjednici.

“Svi predstavnici nisu tu, ali se nadam da će prisustvovati i iskoristiti priliku da razgovaramo, jer parlament je mjesto za dijalog”, podvukao je Schmidt, podsjećajući da je i po dolasku u BiH pozvao svoje kritičare da razgovaraju, a ne da jedni druge komentiraju u medijima.

Međunarodna zajednica je uključena u sve

Napomenuo je da se susreo s brojnim liderima u BiH, ali i u regionu jer je mišljenja da oni mogu pridonijeti boljem okruženju, kao i sa zvaničnicima nekoliko zemalja. Sve to uradio je kako bi BiH ostala u interesu i zatražio je upravo to te je najavio da će uskoro obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Uvjeravam vas da je međunarodna zajednica uključena u sve to, ali danas neću spekulirati o nekim odlukama”, kazao je Schmidt, dodajući da u paramentu nije bio konstruktivnog dijaloga tokom ovog mandata, a broj usvojenih zakona je minimalan.

Sada je BiH u situaciji u kojoj su institucije paralizirane, kaže Schmidt, a previše toga je pod znakom pitanja iako se tačno zna koji su to problemi koje je potrebno razriješiti za buduće generacije, za približavanje Evropskoj uniji i osiguranje bolje budućnosti.

Kaže da predstavnicima iz Republike Srpske smeta nametnuta dopuna Krivičnog zakona kojom se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, ali ona se odnosi na sve žrtve, a istovremeno odbijaju raditi u institucijama u kojima se donose zakoni.

Pozvao ih je stoga da se vrate u institucije jer je to način na koji se ponašaju odgovorni političari, a na taj način će se nastaviti put BiH ka Evropskoj uniji, kazavši da je odustajanje od reformi postignutih u posljednjih 26 godina “igranje politike preko leđa građana”.

“Ja vas pozivam da se počnete baviti tim pitanjima, a ne da se pokušava poništiti svaka reforma u proteklih 26 godina. Oni koji su sa suprotne strane stola nije vaš protivnik, već partner. Stajati u redovima za vizu je stvar prošlosti, to više ne morate da radite. Od 2010. godine sa biometrijskim pasošima svaki građnin BiH može ići bez vize. Ko će to objasniti građanima BiH, da oni koji žele da putuju, vjerovatno će moći otići u jednu ili dvije zemlje i nigdje više. To je uspjeh koji je postigao moj prethodnik”, rekao je Schmidt govoreći o opasnostima ukidanja reformskih procesa koji su postignuti u BiH proteklih godina.

Odustanite od pokušaja razgradnje državnih institucija

Osudio je činjenicu da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon kojim osniva entitetsku agenciju za lijekove, pitajući ih kakva je to politika da se razgrađuje agencija koja brine za zdravlje ljudi.

“Ne potcjenjujem situaciju, veoma pažljivo je pratim. Pozivam sve da razmisle da li žele sigurnu farmaceutologiju i da odustanu od pokušaja razgradnje državnih institucija koje su, između ostaloga, donijele građanima BiH bezvizni režim i mnoge druge beneficije”, dodao je Schmidt.

“Želite sigurne lijekove ili politiku, rekao bih da bi 99 posto ljudi reklo da želi sigurne lijekove”, kazao je Schmidt.

“Podvlačim da je ova zemlja sastavljena od dva entiteta i tako će ostati jer je tako dogovoreno dejtonskim sporazumom. Niko ko želi dezintgraciju, niko nema interesa da vraća sat unazad. MZ neće samo mirno sjediti po strani i gledati sve pokušaje da se unište pomaci koji su napravljeni. Oni neće biti mogući. Pozivam vas da radite sa mnom ja nisam neko ko je došao da dominira, ja vas pozivam da otvorimo vrata dijalogu. Građani ne zaslužuju strah. Od rata i ekonomskih poteškoća. To će samo ubrzati egzodus mladijh koji već odlaze zbog korupcije i bezakonja.”

“Uz vašu pomoć i pomoć EU postoji način da uspijemo. Pozivanje na podjele i dezintegraciju, to mora prestati. Mi smo opredijeljeni za mir, ja sam spreman da se anagažujem sa vama sa bilo kim od vas da nađemo rješenje. Ja ću i dalje nastaviti da se sastajem sa svima da tražimo jedinstveno da riješimo zadatak ispred nas. Vladavina prava, socijalne službe, implementacija ustavne reforme, razne mjere koje će vratiti povjerenje ljudi, preporuke EK, od 14 prioriteta koji nisu ispunjeni, ja vas pozivama da radimo na tome, da ovu zemlju vodimo dalje i ne dozvolimo da ide unatrag. Da dođemo do trenutka da kažemo da BiH može ići unaprijed i do trenutka da nema potrebe za visokim predstavnikom u BiH”, rekao je Schmidt na kraju svog obraćanja.

Niko od poslanika iz Republike Srpske nije došao na sjednicu. Niko od njih nije prisustvovao ni Kolegijima koji su prethodili ovoj sjednici.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti