19.05.2024.
HomeUncategorizedBeskrupulozni malinar i prije je bio poznat po pohlepi i komercijalizaciji žrtava...

Beskrupulozni malinar i prije je bio poznat po pohlepi i komercijalizaciji žrtava Srebrenice

Poznato tv lice i poljoprivrednik Fikret Hodžić našao se u centru skandala sa nabavkom respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM. Tužilaštvo KS oglasilo se saopćenjem u kojem se navodi da će zog spornih nabavki pokrenuti istragu, a Hodžić odogovrio da je sve radio po zakonu: “Posao smo uspješno završili jer poštujemo zakone i procedure, ne petljamo i ne varamo” naveo je u saopćenju nakon što su mediji objavili informacije o nabavkama.

Put od TV lica do dobavljača respiratora u vrijednosti od 10, 5 miliona KM izgleda pomalo nestvarno.

U biografiji FIkreta Hodžića navodi se:

Fikret Hodžić je jedan od najpoznatijih televizijskih voditelja u Bosni i Hercegovini. Simpatije gledatelja osvaja svojim ležernim stavom pred kamerama.

Obrazovanje

U Sarajevu je odličnim uspjehom završio osnovnu školu i Perzijsko-bosanski koledž, a nakon toga je završio fakultet Političkih znanosti.

Privatni život

Rođen je 27.9.1985. godine u Srebrenici. On, majka i desetomjesečni brat su za vrijeme rata napustili Srebrenicu, a otac Ibrahim je ostao tamo. Njegove posmrtne ostatke nikada nisu uspjeli pronaći.

Gubitak oca je Fikreta natjerao da puno brže odraste i sazre. Sve što je proživio pretvorio je u knjigu “I ja sam iz Srebrenice”, koja je 2012. godine bila najčitanija knjiga u Bosni i Hercegovini.

Posebno je vezan za Srebrenicu i ističe kako je priroda u tom kraju izvanredna i poticajna. Nakon užurbanog gradskog ritma, odlazak u Srebrenicu ostavlja mu prostor da sabere vlastite misli i kaže da se nigdje ne osjeća dobro kao u svom rodnom gradu.

Oženjen je i supruga Ševala i on imaju kćer. Supruga Ševala, poznatija kao Lala, diplomirana je pravnica i studentica nutricionizma.

Posao

Fikret Hodžić se 2007. godine priključio ekipi Hayat televizije. Prijavio se na natječaj u kojemu se tražio novinar, a s obzirom na to da se na natječaj javio veliki broj ljudi, mislio je da će mu biti potrebno jako puno sreće da među stotinama drugih odaberu baš njega.Primljen je nakon nekoliko testova i razgovora, a s vremenom je počeo raditi u redakciji jutarnjeg programa, gdje je prošao osnovne faze televizijskog novinarstva. Neke od emisije koje je vodio na Hayatu su “Zvijezda možeš biti ti”, “Glam Blam” i “Kako se zove”. Ističe kako posao voditelja nije baš lagan i da je zbog stresa, kompleksnosti i velike odgovornosti pomišljao da odustane od bavljenja novinarstvom. Upravo zbog tih trenutaka u kojima je razmišljao o odustajanju od novinarstva, Fikret je dobio ideju za novi posao. Posljednjih nekoliko godina okrenuo se poljoprivredi, a izabrao je uzgoj malina. Posao je započeo s još nekoliko ljudi koji imaju jednak cilj, a to od nule napraviti nešto korisno za sebe, ali i za zajednicu.

Najveća postignuća

Fikret Hodžić je svestrana osoba koja se osim novinarstvom bavi i poljoprivredom. Svojevremeno se bavio i slikarstvom te su ga smatrali velikim talentom. Prije nekoliko godina je otkrio da sam sebe iznenadi stihovima koji izlaze iz njegove glave te da nije isključena opcija da ih jednog dana stavi na papir navodi se na web stranici Biografija.info

I ONDA RESPIRATORI

Pored svih talenata koji su navedeni u biografiji Hodžić je u svojoj karijeri imao i nekoliko “nezgodnih” situacija. Tako je 2016. godine podigo veliku prašinu u javnosti kada je nakon objavljene knjige I ja sam iz Srebrenice započeo kampanju #ijasamizsrebrenice u okviru kojesu se na benzinskim pumpama trebale prodavati majice sa motivima Srebrenice. Prodaja majica sa simbolima Srebrenice osmišljena je uz kampanju i nagradnu igru u kojoj se za najbolji slogan posvećen genocidu sa najviše lajkova na Facebooku mogla osvojiti nagrada.

Hodžića su nakon takvih poteza često optuživali za “brenidranje i monetizaciju genocida”.

Nura Bazdulj Hubijar koja je također autorica knjige o srebreničkom stradanju kometarsala je: “To jeste komercijalizacija i Srebrenice i žrtava, prije svega, mrtvih. Trgovati s tim kostima je toliko jadno da bih mogla vrištati. To je planetarna tragedija koja se tiče svih nas ne samo u BiH. Da je pobijeno 8.300 vrabaca to bi bila tragedija, da se nađe neko da se predstavlja kao da je on Srebrenica – tu čovjek ne može kazati ništa, a da zvuči suvislo”

Nakon negativnih reakcija javnosti prodaja je zaustavljena.

Hodžić se u posljednje vrijeme sve manje pojavljivao na TV-u, a danas je vijest o nabavci respiratora njegovo lice vratila na “naslovnice”.

Zanimljivo je da je nekoliko dana prije otkrivanja afere Oslobođenje pisalo o spornim nabavkama, a Hodžić na upit o ugovorima odglumio “uvrijeđenu snajku” te poručio: “Ne znam koliko je vaša informacija provjerena i ko vam je dao, ali bojim se da niste na pravoj adresi.” Danas se posuo pepelom. Pitanje je, nakon svega, da li iza dragog i ljupkog tv lica stoji hladan i beskrupulozan biznismen kojem su novac i profit na prvom mjestu?

Izvor: Oslobođenje portal

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti