22.07.2024.
HomeNovostiBeogradski profesor tvrdi da je Vučić u Washingtonu potpisao nezavisnost Kosova

Beogradski profesor tvrdi da je Vučić u Washingtonu potpisao nezavisnost Kosova

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, Ognjen Radonjić kazao je da ukoliko je sporazum iz WaSHingtona pravno obavezujući, nezavisnost Kosova će stupiti na snagu za tačno godinu dana.

Radonjić se u autorskom tekstu za Peščanik zapitao da li je naša “svita” znala šta potpisuje u Bijeloj kući ili prosto nije imala osjećaj za finese u engleskom jeziku i američku diplomatsku “prepredenost”.

On je analizirao pretposlednju tačku dokumenta iz Washingtona koja se tiče moratorijuma na političke aktivnosti dvije strane:

“Kosovo (Pristina) will agree to implement a one-year moratorium seeking new membership into International Organizations. Serbia (Belgrade) will agree to a one-year moratorium of its de-recognition campaign, and will refrain from formally or informally requesting any nation or International Organization not to recognize Kosovo (Pristina) as an independent state. Both agreements to desist will take effect immediately”, što u prevodu znači:

“Kosovo (Priština) će pristati da primjeni jednogodišnji moratorijum kojim se traži novo članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će se složiti sa jednogodišnjim moratorijumom u kampanji za otpriznavanje, i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahtjeva od bilo koje nacije ili međunarodne organizacije da Kosovo (Prištinu) ne prizna kao nezavisnu državu. Oba sporazuma o prestanku stupaju na snagu odmah”.

“U sporazumu se u rečenici koja se tiče Srbije moratorijum od godinu dana isključivo odnosi na akciju otpriznavanja Kosova jer nakon toga slijedi zapeta i potpuno nezavisna rečenica na koju se moratorijum od godinu dana ne odnosi.

Srbija je, dakle, pristala da počevši od 4.9.2020. pa nadalje više ne opstruiše priznanje Kosova kao nezavisne države od strane drugih nacija i njegov pristup međunarodnim organizacijama”, naveo je profesor.

Prema njegovim riječima ono što spriječava da proces legitimizacije Kosova kao nezavisne države u Ujedinjenim nacijama već počne jeste moratorijum od godinu dana na koji se obavezalo Kosovo.

“In media res – zapeta je presudila stvar. Da je nije bilo, vremenski rok bi se odnosio i na drugi dio rečenice. Opet, da je nakon zapete i glagola uzdržati se (refrain) bio preciziran vremenski period od godinu dana (will refrain for a year ili neka slična formulacija) onda bi to uzdržavanje bilo vremenski ograničeno.

Ovako su pisci sporazuma, na jedan vrlo diskretan i prefinjen način, oročili naše protivljenje. Drugim riječima, više nije neophodno da Srbija prizna Kosovo jer će se ono legitimisati kroz prijem u Ujedinjenim nacijama koji mi nećemo osporavati”, kazao je Radonjić.

Izvor: Beta

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti