14.07.2024.
HomeNovostiBeograd: Policija zabranila šetnju u okviru Europridea

Beograd: Policija zabranila šetnju u okviru Europridea

Posle obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana“, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Odluka je doneta na osnovu Zakona o javnom okupljanju, navedeno je u tekstu.

Takođe, MUP je ukazao da je obje šetnje trebalo da se održe u neposrednoj blizini, zbog čega je procijenjeno da postoji opasnost od napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja.

Upravo zbog toga MUP ne dozvoljava održavanje dve šetnje – ‘Evroprajda’ i ‘antiglobalista’. U trenutnoj geopolitičkoj situaciji i tenzijama u regionu, besmisleni sukobi na ulicama Beograda otežali bi poziciju naše zemlje, ugrozili bezbednost učesnika šetnji, ali i drugih građana”.

Belgrejd Prajd (BelgradePride) je na Instagramu naveo da je MUP zvanično rješenje o zabrani uručilo organizatorima 13. septembra.

“Beograd Prajd će iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da opovrgne ovu odluku”, naveo je Belgrade Pride na Instagramu.

Europride je na svom Twitter nalogu objavio da je razlog za zabranu bezbjednost, jer je za taj dan zakazan kontraskup, zbog čega postoji opasnost od sukoba te dvije grupe.

“Ovo je potpuni neuspjeh političkog rukovodstva Srbije. Radimo sa timom Beogradskog prajda na pronalaženju alternativnog rešenja”, navodi Europride.

Televizija N1 prenosi da nije poznato da li se zabranjuje konkretna šetnja ili ruta koju su organizatori Europridea prvo prijavili, od Skupštine do Kalemegdana.

Podsjetimo, otkazivanje Europridea od vlasti su zahtijevale desničarske stranke, grupe i pojedinci iz Srpske pravoslavne crkve, a tim povodom organizovani su i protesni skupovi i litije u Beogradu.

Tako je i dan uoči otvaranja Pide nedelje, u nedelju 11. septembra, više desničarskih grupa, uz podršku Srpske pravoslavne crkve, organizovalo treću po redu šetnju centralnim ulicama Beograda.

Poslije šetnje, učesnici protesta su se okupili ispred Hrama Svetog Save gde je poglavar SPC Porfirije služio moleban “za svetinju braka i porodice”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti